Argentínában találta meg Harry Kane lehetséges utódját a Tottenham

A Tottenham Hotspur szurkolóit ezen a nyáron leginkább a gólrekorder Harry Kane esetleges távozása foglalkoztatja. A klublegenda további sorsától függetlenül a londoniak gondolnak a jövőre is, így szerződtették a nagyon tehetséges, argentin utánpótlás-válogatott csatárt, a 19 éves Alejo Vélizt.

null

A tehetséges argentin csatár 2003. szeptember 19-én a Rosariótól 120 kilométerre fekvő Gödekenben látta meg a napvilágot. Szülővárosában az MCSD Gödeken volt az első csapata hároméves korától kezdve. Még mindig csak hatéves volt, amikor családjával Bernardo de Irigoyenbe költöztek, Véliz pedig a Club Unión Deportivo y Culturalban pallérozódott tovább egészen 16 éves koráig. 2019 végén a patinás Rosario Central korosztályos együttesénél sikeresen teljesített egy négynapos próbajátékon, majd gyakorlatilag másodszor is bizonyítania kellett, miután azt az edzőt leváltották, akit egyszer már meggyőzött, azonban mindez nem okozott problémát számára, szerződést kapott a klubtól.


A koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások miatt hamarosan szüneteltek a különböző korosztályos bajnokságok, így némileg csúszott a bemutatkozása. Véliz eleinte a tartalékokhoz került, de gólerős, érett játéka révén rövid időn belül már az első kerethez tartozott.


A felnőtteknél 17 évesen debütált az egykori válogatott játékos, Kily González irányítása alatt. Az első mérkőzését 2021. július 23-án játszotta a venezuelai Deportivo Táchira ellen a Copa Sudamericanában. Nem sokkal később a bajnokságban is debütált, de kezdetben csak epizódszerep jutott neki, a 2021-es kiírásban négy mérkőzésen mindössze 28 percet kapott. A 2022-es első bajnoki kiírásban hat pályára lépés alatt kétszer is eredményes volt, igazán azonban a második sorozatban kapta meg a lehetőséget, mellyel élni is tudott. Carlos Tévez rövid rosariói szerepvállalása alatt előszeretettel dobta be a fiatalokat a mély vízbe, így Véliz is jócskán kapott játékperceket, amiből az ifjú támadó és csapata egyaránt profitált.


auto_altKép leírásForrás: tycsports.com


A Rosario Central szurkolóinak szívébe hamar belopta magát, ugyanis 2022. július 21-én ő szerezte a meccs egyetlen találatát az ősi rivális Newell’s Old Boys elleni klasszikuson egy távoli fejesgóllal.


A Liga Profesional 2022-es kiírását 26 pályára lépés alatt hat találattal zárta, majd az év végi edzőváltást követően a folytatásban Miguel Ángel Russo is rendszeres játéklehetőséget biztosított számára.


Véliz a közelmúltban lezárult argentin bajnoki idényt 23 meccsen 11 góllal fejezte be a nyolcadik helyen záró Canalla színeiben, melynek első számú befejező csatára lett.


Az egész mezőnyből csupán öt játékos volt képes több találatra, beleértve a másodosztály után az élvonalban is gólkirályi címet szerzett Pablo Vegettit a Belgranóból és a bajnok River Plate ugyancsak Európa felé kacsingató felfedezettjét, Lucas Beltránt.


auto_altKép leírásForrás: mundoalbiceleste.com


A korosztályos válogatott alapembere


Az argentin U20-as válogatottba először még Fernando Batista hívta meg 2021 novemberében egy összetartásra. Azt követően utódja, Javier Mascherano is rendszeresen számított rá a különféle edzőtáborok alkalmával. Véliz az argentinok számára balul sikerült év eleji U20 Dél-Amerika-bajnokságon mind a négy mérkőzésen pályára lépett, kétszer kezdőként, kétszer csereként, gólt nem szerzett. Ezt követően visszatért klubcsapatához, ahol kiválóan tette a dolgát, majd a májusi U20-as világbajnokságra is meghívót kapott. Az argentinok bár a kontinensviadalról képtelenek voltak kvalifikálni magukat, miután Indonéziától elvették a vb rendezési jogát, ők lettek a beugró házigazdák, így mégis részt vehettek a tornán. Véliz a korosztályos nemzeti csapatban megfelelt a várakozásnak, továbbra is remek formában és eredményesen futballozott.


Az U20-as vb-n mindhárom csoportmeccsen gólt szerzett, Üzbegisztán és Guatemala kapuját a kezdőcsapat tagjaként vette be, Új-Zéland ellen pedig a kispadról beszállva talált be.


A nyolcaddöntőben azonban gólképtelen maradt, csapata pedig a Nigéria elleni 2–0-s vereséggel búcsúzott a viadaltól.Világbajnok honfitárs segítheti a fejlődését


A legutóbbi argentin bajnoki kiírásban és a korosztályos világbajnokságon mutatott teljesítményével több európai klub érdeklődését felkeltette, melyek közül a Tottenham Hotspur csapott le a játékjogára. Véliz megszerzéséért a londoniak 18+7 millió eurót fizetnek, vagyis a Rosario Central klubrekord összegű eladást hajtott végre (a tavaly év végén a Brightonhoz szerződött Facundo Buonanottét és Ángel Di Maríát előzte meg), emellett pedig a jövőbeli eladási árának bizonyos százaléka is nevelőklubját illeti.


Véliz jó testfelépítésű, atletikus, 186 centiméter magas csatár, aki kiválóan fejel. Klubcsapatában előszeretettel ívelték fel neki a labdát, melyet megtartva képes lehet helyzetbe kerülni, vagy akár a második hullámban érkező társakat megjátszani – hasonló stílust idővel Angliában is meghonosíthat. Mindemellett egy igazi lesipuskás támadó, eddigi góljai jelentős részét az ötösön belülről vagy annak előteréből szerezte. A kapu közelében nem ismer elveszett labdát, az adódó lehetőségeket kíméletlenül értékesíti.


„Minden erőmmel azon leszek, hogy a kínálkozó lehetőséget megragadjam és a lehető legjobban teljesítsek. Kizárólag az előttem álló feladatra koncentrálok. Hihetetlen lehetőséget kaptam, hogy egy ekkora klubhoz jöttem, először el se akartam hinni, hogy érdeklődnek irántam, de most, hogy itt vagyok, minden erőmmel azon leszek, hogy bizonyítsak” – említette első angliai interjúban.


Véliz a jövő hónapban még mindig csak a 20. születésnapját fogja ünnepelni, eddig sosem játszott hazáján kívül, bizonyára időre lesz szüksége. Mindenekelőtt meg kell szoknia az angol kultúrát, a jóval kötöttebb játékstílust. Az új csapatában világbajnok honfitársa, Cristian Romero segítheti beilleszkedését.


Feltörekvő fiatalként még a futball számos elemében fejlődnie kell, leginkább a védekezésben és a csapatjátékban kell majd nagyobb szerepet vállalni ahhoz, hogy meghatározó pályát tudjon befutni Európában. Az eddigi folyamatos fejlődése azonban megkérdőjelezhetetlen. Sokkal érettebb, fegyelmezettebb játékot láthattunk tőle 2023-ban, mint amit egy évvel ezelőtt mutatott. Minden esélye megvan rá, hogy amennyiben nyitott lesz a tanulásra, az új ismeretek elsajátítására, tovább javulhat a teljesítménye.

Ebből a Tottenham sokat profitálhat, hiszen akár marad Kane, akár távozik, szükség lesz idővel egy új gólfelelősre az észak-londoniaknál.A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője. További érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

futballtango.blog.hu/


Kiemelt fotó: Tottenham Hotspur