Bonucci másodszor is viharos körülmények között hagyja el a Juventust

A Juventus vezetősége a nyáron közölte a csapattal még élő szerződéssel bíró Leonardo Bonuccival, hogy nem számít többé a rutinos hátvéd szolgálataira. A 36 éves labdarúgó átadólistára került, nem látogathatta a csapat edzéseit, végül a BL-újonc Union Berlinhez szerződött. A történetnek azonban még nincs vége, az olasz válogatott és a Bianconeri védelmének egykori oszlopos tagja beperli volt klubját az őt ért negatív bánásmód miatt.


Az elmúlt tizenhárom szezonból tizenkettőt a Juventus FC alkalmazásában töltő Leonardo Bonucci 2017-ben mindenkit megdöbbentett, amikor hirtelen az AC Milanhoz igazolt, majd egy év múlva visszatért. A felek közti viszony azonban innentől már soha nem volt a régi, és az újabb elválás után úgy tűnik, nem is lesz.


Elcsábulás az AC Milanhoz

A 121-szeres olasz válogatott hátvéd szülővárosa csapatában, a Viterbesében kezdte a pályafutását, majd 18 évesen az Internazionale égisze alá került, ám a milánóiaknál mindössze négy tétmeccsen jutott szóhoz, majd a másodosztályba adták őt kölcsön. A 2009-2010-es szezonban alapembere volt a Gian Piero Ventura által irányított Barinak, melyet követően 2010 nyarán lecsapott rá a Juventus. A fiatal védőnek a Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini és Andrea Barzagli fémjelezte hátsó alakzatban stabil helye lett, a rutinos klasszisok társaságában az olasz válogatottba is egyenes útja vezetett.


Bonucci az első hét év alatt 319 mérkőzésen védő létére 21 gólt szerzett, zsinórban hat bajnoki címet szerzett a csapattal, valamint pályára lépett a 2015-ös és a 2017-es elvesztett BL-döntőben.


A hetedik év után azonban valami történt, és Bonucci a környezetváltásra hivatkozva az elengedését kérte a rivális AC Milanhoz. A Juventus szurkolói értetlenül álltak az eset előtt és az addig kedvelt játékos sokak szemében egy csapásra ellenséggé vált. A Milanban rögtön megkapta a csapatkapitányi karszalagot, a teljesítménye azonban alulmúlta a várakozásokat, így hamar rendszeressé váltak a negatív hangok körülötte a San Siróban.


autoKép leírás(Forrás: Sky Sports)Bonucci tulajdonképpen néhány hónapon belül elérte, hogy két jelentősebb tábor is megutálja és két csapatnál is nemkívánatos személy váljon belőle.


„Mindenki tudja, hogy a Juventus számomra az első. Abban az évben a csalódottság, a düh és a frusztráció által diktált döntést hoztam, hogy elhagyom a Juvét, azonban ezek az érzések eltűntek. Az ember tanul a hibájából és ma örömmel tölt el, hogy példa lehetek a legfiatalabbak számára”emlékezett vissza Bonucci évekkel később a Milanhoz való átigazolásáról.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!A visszatérés után már semmi nem volt a régi

Egy milánói szezon után – Mattia Caldara játékjogáért cserébe – visszatért a Juventushoz, de túlzás lenne azt állítani, hogy a torinói szurkolók megbocsátottak volna neki. Innentől kezdve a korábbinál jóval semlegesebb volt a viszony közte és az ultrák között. Bonucci azonban a pályán nyújtott teljesítményével valamelyest javítani tudott a saját maga által lerombolt renoméján. A legutolsó két idénye azonban bőven hagyott kívánni valót maga után.


A korábbi harcostársak, Barzagli, Buffon és Chiellini elbúcsúztak a csapattól, Bonucci képtelen volt az örökükbe lépni és rangidős létére rengeteg hibával játszott.


Azt nem tudhatjuk, hogy pontosan mi és hogyan zajlott le a színfalak mögött, de a pályán látott teljesítménye fényében nem meglepő, hogy a Juventus meg akart válni az évi 12 millió eurót kereső hátvédtől.


autoKép leírás(Forrás: Corriere dello Sport)A bíróságon folytatódhat a történet

A Juventus a nyári amerikai edzőtábor előtt közölte Bonuccival, hogy nem számít rá a továbbiakban, és a játékos nem is utazhatott el a csapattal a tengerentúlra. Ezt követően a csapatot kereső védőnek külön edzésekkel kellett formában tartania magát, mivel állítása szerint nem használhatta a klub létesítményeit. A rutinos labdarúgó a napokban a Corriere dello Sportnak adott interjúban beszélt az őt ért sérelmekről:


„Elolvastam a klub és Massimiliano Allegri hamis állításait. Nem volt igaz például, hogy a vezetőség már tavaly októberben, illetve idén májusban közölte volna velem, hogy azt szeretné, hogy távozzak. Mi több, májusban én jeleztem számukra, hogy szívesen leszek akár az ötödik vagy hatodik számú védő is, miközben segítek a fiataloknak. A sajtóban elterjedő pletykák után a klub vezérkara – Giuntoli sportigazgatóval az élen – július 13-án közölte velem, hogy nem szerepelek a terveikben. A saját házamban közölték velem, hogy nem lehetek a játékoskeret tagja, mert szerintük a jelenlétem »ártana a csapat fejlődésének«. A Juventus megszégyenített azok után, hogy több mint 500 mérkőzésen léptem pályára fekete-fehérben.”


A 36 éves labdarúgó ugyanakkor leszögezte, hogy a pereskedésben egyáltalán nem a pénz motiválja, csak a saját igazát szeretné bebizonyítani, és amennyiben nyer a bíróságon, az anyagi javakat jótékony célokra fogja felajánlani.


„Ez a második alkalom, hogy egy személy miatt elhagyni kényszerülök a Juventust” – utalt Bonucci vélhetően a csapat edzőjére, Massimiliano Allegrire, aki egyáltalán nem foglalkozik a történtekkel.


„A szappanoperák az ötös csatornán mennek és nem igazán kedvelem őket”


– zárta rövidre a tréner.


autoKép leírásBonucci és Allegri (Forrás: Juventus News 24)Mindenesetre a Bonucci-szappanopera legfrissebb évada még nem ért véget. A jelenlegi állapotokat elnézve nehéz lenne elképzelni, hogy végül mindkét fél számára happy enddel zárulna a hosszú közös történet, pedig alighanem mindkét félnek az lenne a legjobb, ha ennyi év után békében tudnának elválni egymástól.


A szerző az Azzurri nevű közösségi oldal szerkesztője. Amennyiben az olasz labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/azzurri.hu


Kiemelt fotó: quandofacundoroncaglia.it