Egykori olasz válogatott támadó mentheti meg a másodosztály újoncát

Az olasz másodosztályba (Serie B) frissen feljutó Lecco a csapnivaló szezonrajt után egy meglepő húzással nevezte ki új edzőjének Emiliano Bonazzolit. Az annak idején hazánkban a Budapest Honvéd színeiben is játszó egyszeres olasz válogatott támadó a szerény edzői múltja ellenére rögtön fel tudta kavarni az állóvizet. Az új tréner irányításával a Lecco megkezdte a felzárkózást, az addig nyeretlen csapat azóta két élcsapatot is legyőzött és a legutóbbi hat meccséből csupán egyet vesztett el.

null

A Calcio Lecco a harmadosztályú bajnokság (Serie C) rájátszásnak győzteseként 50 év után jutott fel ismét a másodosztályba. A lombardiai gárda csak hosszas egyeztetések után kapta meg az induláshoz szükséges engedélyt, a procedúra elhúzódása miatt nem tudtak érdemben erősíteni, az első meccseiket pedig elhalasztották. Nem csoda, hogy ilyen körülmények közt pocsék formában kezdtek, és jelentős hátrányból eredtek a mezőny után. A csapatot feljuttató Luciano Foschit hat meccs után menesztették, utódja általános meglepetésre a korábbi válogatott csatár, Emiliano Bonazzoli lett.Magyarországon is tiszteletét tette


Az asolai születésű Bonazzoli annak idején a Bresciában nevelkedett és a lombardiai együttesben mutatkozott be 1997-ben a felnőttek között. Kezdetben csak epizódszerep jutott számára, ám az 1999-2000-es másodosztályú szezonban tíz góllal bizonyította a rátermettségét. Ezt követően a Parma igazolta át és egy évtizeden keresztül csak a Serie A-ban játszott, több csapatnál is megfordult. A „sonkásoknál” másfél idényt töltött, a 2001-2002-es kiírásban tagja volt az Olasz Kupa-győztes csapatnak és nyolc gólt szerzett abban a szezonban. Kölcsönben megfordult a Hellas Veronánál, ott hét gólig jutott, majd 2003 nyarán délre került a Regginához, ahol két és fél szezon alatt 18 gólra futotta az erejéből. Ezzel a teljesítménnyel ismét felkeltette egy nagyobb nevű csapat érdeklődését, a következő állomáshelye a Sampdoria volt, ahol három és fél idény alatt 28 gólt szerzett, de a tízgólos határt csak egy alkalommal érte el. Noha a korosztályos válogatottaknak rendszeresen tagja volt, a felnőtt nemzeti csapatban egyetlen meccset játszott, a genovai alakulat játékosaként. A friss vb-győztes válogatottban 2006 novemberében egy Törökország elleni felkészülési meccsen vetették be Bergamóban. Az Olasz Kupa 2006-2007-es kiírásában a Samp az elődöntőig jutott, Bonazzoli pedig négy találatával a sorozat társgólkirálya lett.


A genovai évek után 2009 tavaszán a Fiorentinában szerepelt kölcsönben, majd visszatért egykori csapatához, a Regginához. A második calabriai kaland alkalmával futotta a legjobb egyéni idényét, amikor a másodosztály 2010-2011-es idényében az alapszakaszban 17, a rájátszásban további két alkalommal volt eredményes, de a hőn áhított feljutást nem tudták kiharcolni. Az ott töltött három év alatt 28 gólra futotta az erejéből.


Ezt követően még a másodosztályú Padova és a negyedik vonalbeli Marano labdarúgója volt, mielőtt 2014 tavaszán 35 évesen Fabio Cordella sportigazgató és Marco Rossi vezetőedző invitálására Kispestre szerződött az akkoriban igazán népes olasz kontingenshez. Rajta kívül többek közt Raffaele Alcibiade, Andrea Mancini és Arturo Lupoli erősítette abban az idényben a piros-feketéket.


Bonazzoli a Budapest Honvéd színeiben mindössze kilenc magyar bajnokin lépett pályára, gyakran küzdött különféle sérülésekkel és nem is volt a legjobb kondícióban.


A levezetése további szakaszaiban még az olasz negyedosztályú Estében, valamint az amerikai Miami Fusionben foglalkoztatták. Pályafutása utolsó szezonjában (2015-2016) ősszel öt gólt lőtt a Sienában, tavasszal pedig harmadosztályú feljutást ünnepelhetett a Cittadellával.

Az első edzői szárnycsapások


Visszavonulása után azonnal edzőnek állt, és különböző regionális bajnokságban szereplő kis csapatokat irányított. Bonazzoli először az Atlético Conselve segédedzője volt, majd a vezetőedző kirúgása után előléptették, később pedig a Thermal Teolo nevű csapatot irányította.


Ezt követően egy éles váltással a női élvonalban dolgozott, megfordult mindkét veronai női csapat élén. A 2018-2019-es szezon második felében a Chievo Verona, a rákövetkező idény első részében pedig a Hellas Verona kispadjára ült le.


2022 januárjában visszatért a férfi alacsonyabb osztályokba és a negyedosztályú Fanfulla trénere lett, melyet 2023 februárjáig 51 meccsen irányított, azonban az épphogy ötvenszázalékos mutató felett álló csapat éléről menesztették. Bő fél évig volt munkanélküli, majd miután a másodosztályba frissen feljutó Lecco az első hat fordulóban csak egyetlen pontot szerzett, menesztették Luciano Foschit, utódja pedig a lombardiai származású Bonazzoli lett.
Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!
A másodosztályú lehetőség


A szerény lehetőségekkel bíró Leccót sokan a másodosztályú mezőny egyik biztos kiesőjeként tartották számon. A klub vezetésének jelentős erőfeszítéseket kellett tennie azért, hogy a csapatot regisztrálni tudják a másodosztályba, mivel a rossz anyagi helyzetben lévő Lecco helyére több tehetős harmadosztályú csapat is pályázott. Végül nagy nehezen jóváhagyták, hogy a Blucelesti a pályán kiharcolt feljutása révén valóban rajthoz állhasson a Serie B-ben. A csapat első három mérkőzése elmaradt, a negyedik fordulótól kezdték a bajnokságot – csakúgy, mint a Brescia, amely a Reggina visszasorolása révén őrizhette meg a másodosztályú tagságát, annak ellenére, hogy az előző idény végén osztályozón kiesett.


Nem elég, hogy a Lecco később kezdett, az első hazai mérkőzést a stadion fejlesztési munkálatai miatt nem tudták a saját pályájukon lejátszani, így Padovában kaptak ki 4–3-ra a szintén friss feljutó Catanzarótól. A továbbiakban bár birtokba vehették a Stadio Rigamonti-Ceppit, a pontok továbbra sem jöttek, odahaza kaptak ki a Bresciától, illetve az abszolút újonc FeralpiSalótól. Az első pontot a Modena elleni döntetlennel szerezték. A csapat az első hat meccsén együttesen öt gólt szerzett, melyből hármat az említett Catanzaro elleni fiaskó alkalmával értek el.


A Lecco az első hat forduló alatt öt vereséget regisztrált és egyetlen gól nélküli döntetlent könyvelhetett el.


Ekkor köszönték meg a csapatot a másodosztályú feljutáshoz segítő Luciano Foschi munkáját és lépett színre a másodosztályban korábban még sosem dolgozó egykori ismert játékos. Bonazzoli irányításával a Lecco ugyan elvesztette az első meccsét az Ascoli ellen, az azt követő öt találkozót veretlenül vívta meg úgy, hogy három győzelmet is aratott. Ráadásul a sikerek között van a Nagy Ádámmal felálló Pisa és a feljutásért hajtó Palermo otthonából elhozott három-három pont is, míg a mostani szünet előtti utolsó mérkőzésen az idénybeli első hazai győzelem is megszületett a több mint egy félidőt emberhátrányban futballozó éllovas Parma ellen, amelyben Balogh Botond végig a pályán volt.„Tisztában vagyunk az anyagi különbségekkel, ám a játékosok maximális erőbedobással dolgoznak az edzéseken és hajtanak a mérkőzéseken. Az érkezésem óta jelentősen megváltozott a csapat mentalitása: képesek vagyunk minden meccsen bármelyik ellenfél ellen küzdeni a végsőkig. Bízom benne, hogy továbbra is így tudunk harcolni és képesek lehetünk kiharcolni a bennmaradást”


– jelentette ki Bonazzoli a legutóbbi meccs után.

A Lecco az első 12 meccsén szerzett 12 pontjából tizenegyet immár Bonazzoli kezei alatt gyűjtött be.


A csapat eddigi 13 góljából ötöt Nicolo Buso vagy Andrija Novakovich szerzett, akik a legfontosabb befejező emberekké léptek elő. Fontos szerep hárulhat olyan rutinosabb játékosokra, mint Franco Lepore, Artur Ionita vagy Umberto Eusepi, akiknek vezető szerepet kell vállalniuk. A kezdeti lelkesedés vitathatatlan, a Lecco rögtön a mezőny legjobb csapatait is meg tudta lepni, és az utolsó helyről néhány hét alatt felküzdötte magát az osztályozót jelentő pozícióba. Nagy kérdés azonban, hogy Bonazzoli meddig tudja ilyen tűzben tartani a szerényebb képességű játékosokból álló csapatot.A szerző a Serie B magyar oldal nevű blog szerkesztője. Amennyiben az olasz alacsonyabb osztályú labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/seriebmagyar/


Kiemelt kép: Alamy Stock Photo