Van rendszer az őrületben – a Murderball

Büntető.com

2021. szept. 13.

A Murderball egy mérkőzésjáték, amelyet Marcelo Bielsa csapatai 11 a 11 ellen játszanak, általában szerdánként. A gyakorlat minden elemében egy mérkőzésre emlékeztet, azonban a fő különbség az, hogy abban a pillanatban, amikor a labda elhagyja a játékteret, az egyik edző bedob egy másikat, hogy a játék folyamatosságát és intenzitását fenntartsa. A másik nagy különbség a gyakorlat során, hogy az edzők az oldalvonalak mellett állva követelik meg a szükséges erőfeszítést a játékosoktól. Ezek a játékok 5 perctől 20 percig tarthatnak – egy ismétléssel, de akár öttel is, attól függően, hogy az argentin edző éppen mit tart szükségesnek.

null


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Marcelo Bielsa azért végezteti ezt a gyakorlatot, hogy a megfelelő szokásokat mélyítse el a játékosokban. A magas intenzitás tökéletes lehetőséget ad arra, hogy a játék minden szituációját egy mérkőzéshez viszonyítva emelt ismétlésszám mellett gyakorolják a játékosok. Ez kiemelt fontosságú a Leedsnél, mivel Bielsa ezt a magas intenzitást várja el 90 percen keresztül a mérkőzéseken is.

 

Ugyanakkor ez nem csak egy fitnesz edzés, hiszen a játékosokat egy időben fejleszti minden szempontból (technikai, taktikai, fizikai, pszichológiai téren), így érve el a játékosok globális felkészítését:

  • technika: különböző futball specifikus mozdulatok kivitelezése magas ismétlésszám mellett;
  • taktika: felgyorsult döntéshozatali folyamatok magas ismétlésszám mellett;
  • fizikai: túlterheltség megtapasztalása, mivel a pihenőidők lecsökkennek;
  • pszichológiai: kimerült állapotban végrehajtott gyakorlat, amely komoly szellemi kihívás elé állítja a játékosokat.

 

 

Az Athletic Bilbaónál ennél még tovább ment Bielsa, bizonyos alkalmakkor a kezdőcsapat a B csapattal mérkőzött meg a korábban ismertetett szabályrendszer szerint, azonban ez a meccs 10 a 11 ellen zajlott. A Basconia csapata ellen – ők voltak a Bilbao harmadik számú csapata – az is előfordult, hogy 9 a 11 ellen játszottak, csak hogy a szituáció még nehezebbé váljon.

Az Olympique Marseille csapatánál zajló Murderball edzésekről több videó is található az interneten, ezeken egyértelműen látszik, hogy mekkora hangsúlyt helyez Bielsa az átmenetekre, illetve a fizikai igénybevételre.

 

Bármelyik csapat csinálhatja a Murderballt?

A Leeds United játéka és Bielsa filozófiája nagyon sok edzőt megihletett az elmúlt évek során. Valószínűleg sokan próbálták a Murderballt beépíteni a heti edzésmunkába, több vagy kevesebb sikerrel.

Ugyanakkor vannak olyan aspektusok, amelyeket érdemes figyelembe venni:

  1. A csapatnak rendelkeznie kell világos, jól körülhatárolt alapelvekkel, amelyeket a teljes mértékben meg kell érteniük a játékosoknak. Ha ebben hiányosságok vannak, a gyakorlat elveszti egy lényegi elemét: a helyes megszokások elmélyítését. Világos alapelvek nélkül csak káosz lesz és rossz döntések sorozatává válik a játék. A csapatnak tudnia kell, milyen alapelveket kell követniük a különböző játékfázisok során, ha ez hiányzik, csupán egy labdával végzett fitnesz edzéssé redukálódik a gyakorlat.
  2. Fontos megérteni, hogy milyen fizikai és pszichológiai stresszhelyzetet generál a gyakorlat a játékosoknak. A nem megfelelően megszervezett és megtervezett gyakorlat könnyen sérülésveszélyt jelenthet, illetve a kiégés kockázatát is növeli. Több sprint, több párharc, több szerelési kísérlet, több irányváltás.
  3. A magas intenzitás mellett a magas ismétlésszám csak és kizárólag akkor tud hasznosulni, ha az nem megy a végrehajtás minőségének rovására. A kimerült játékosok sokkal rosszabb minőségű megszokásokat sajátítanak el, ebből fakadóan tudni kell, mikor kell abbahagyni és mikor válik már károssá a gyakorlat.

 

Bielsa jelenlegi és korábbi játékosai egyaránt félelemmel és csodálattal nyilatkoznak a Murderballról, a kívülállók valószínűleg káoszt és rengeteg felesleges futást láthatnak ezeken az edzéseken, azonban pontosan ebben az izzadsággal és brutalitással telített gyakorlatban rejlik az ő filozófiájának esszenciája: egy kicsit meg kell halni ahhoz, hogy az örökkévalóságot megérinthessük.

 

Így készült Bielsa és a Leeds United a jelenlegi Premier League-szezonra:

Marcelo Bielsa és a Leeds United az emlékezetes szezon után a további előrelépést tűzte ki célul

 

SOROZATUNK A VILÁG EGYIK LEGMEGHATÁROZÓBB EDZŐJÉRŐL, MARCELO BIELSÁRÓL:

I. rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – Elemzés

II.rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – Játékosprofilok

III. rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – Támadásból védekezésbe való átmenet

IV. rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – A támadó fázis

V.rész: Mit tanulhatunk Bielsától? – Játékosprofilok – folytatás

VI. rész: Mit tanulhatunk Bielsától – A Leeds United védekezésének alapelvei és miértjei

 

 

Melyik csapat nyeri a Premier League 2021-2022-es kiírását?

2,30 – Manchester City

3,50 – Chelsea

6,00 – Liverpool

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/ Premier League/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom