A Boca–River klasszikus a hab a tornán az argentin „rangadók fordulójában”

Az argentin bajnokság gyakran változó lebonyolításában évente két, egymástól független kiírást rendeznek. Az idei második kiírásban a 28 első osztályú csapatot két csoportra osztották és az alapszakasz felénél tartják az idény legkülönlegesebb körét, a „rangadók fordulóját” az előttünk álló hétvégén. Ebben a körben a lehetőségekhez mérten minden csapat a legnagyobb riválisával találkozik, és számtalan klasszikus párharcot fognak lejátszani.


A 2022-es esztendőhöz képest 2023-ban megcserélték az argentin bajnokság két kiírásának sorrendjét. Előbb került sor a hagyományos lebonyolítású idényre, melyben minden csapat játszott az összes ellenfelével, és a 27 forduló után a River Plate magabiztosan nyerte meg a bajnokságot. Másodikként pedig a ligakupaszerű, Copa de la Liga Profesionalt tartják, amelynek a küzdelmei augusztusban kezdődtek, és az alapszakasz derekánál rendezik a várva várt hetedik forduló mérkőzéseit.


A hétvégén esedékes „rangadók fordulójában” minden egyes csapat a vele ellentétes csoportban szereplő, legnagyobb riválisával mérkőzik meg.


A 14 fordulós alapszakasz végeztével csoportonként az első négy-négy helyezett jut be a rájátszásba, ahol egyenes kieséses szakaszban döntenek a bajnoki cím sorsáról.


autoKép leírás(Forrás: si.com)A Superclásico a világ egyik legnagyobb rangadója

Az argentin bajnokság legnagyobb párharcai között számtalan, több mint százéves múltra visszatekintő (városi) rivalizálást különböztethetünk meg. Argentínában a labdarúgás mindig is központi téma volt, így a gyerekeknek már fiatalkorukban színt kell vallaniuk kedvenc csapatukról, amely aztán később meghatározza, s végig is kíséri életüket. A klubszínek képviselete a legkevésbé sem csak a bajnoki mérkőzés 90 perce alatti szurkolásról szól, hanem az élet minden területén képviselniük kell kedvenc klubjukat, amely egyfajta vallási köteléket jelent generációról generációra az egyes családokon belül.


Közép-európai idő szerint a vasárnap esti „főműsoridőben” kerül sor a világszerte legjobban ismert argentin párharcra, a bajnoki címvédő River Plate és a Boca Juniors összecsapására a La Bombonerában.


A két egyesület eleinte egymás szomszédságában, Buenos Aires városának La Boca nevű negyedében székelt, de két évtized után a River elköltözött a gazdagok lakta Núnezbe – részben innen ered a szegénynegyedben maradó Boca szurkolói révén később rájuk ragasztott „milliomosok” becenév. A Superclásico a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül mindig ádáz csatát hordoz magában, és aligha számít bármit, hogy egyik csapat sem volt kirobbanó formában az elmúlt hetekben.


Százéves történelmük alatt a Boca és a River útja számtalanszor keresztezte egymásét: megannyi izgalmas párharcot, bajnoki címekért folyó csatározást vívtak egymás ellen.


2004-ben a The Observer az „50 sportesemény, amelyet látnod kell, mielőtt meghalsz” listáján az első helyre tette ezt a klasszikust, míg a Daily Mirror 2017-es rangsorában a labdarúgás legnagyobb rangadóit tömörítő listájának tetejére rangsorolta a Boca–Rivert. Nem véletlenül szerepel világszerte számtalan futballrajongó bakancslistáján, hogy egyszer meglátogasson egy ilyen rangadót, hiszen az itteni atmoszféra semmihez sem hasonlítható.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!További klasszikus párharcok

Ezen a hétvégén összecsap egymással a főváros Avellaneda városrészének két csapata, az Independiente és a Racing Club, amelyeknek a stadionjai néhány száz méterre találhatóak egymástól.


A felmérések szerint a Boca és a River után ez a két legnépszerűbb csapat Argentínában, rivalizálásuk ugyancsak százéves múltra tekint vissza. A felek megannyi emlékezetes ütközetet vívtak már egymással – a pályán, a lelátókon és az utcákon egyaránt. Bár egyik csapat sem mostanság éli legszebb napjait, mindenképpen egy örök klasszikusról beszélünk. Ráadásul ezúttal két egykori bocás és válogatottbeli csapattársa nézhet farkasszemet egymással, hiszen Fernando Gago a Racing, Carlos Tévez az Independiente edzője.


autoKép leírás(Forrás: https://media.minutouno.com)Szombat este bonyolítják le Rosario városi rangadóját, amely a fővárosi derbiken kívül egyértelműen a legnagyobb argentin rangadónak számít a Rosario Central és a Newell’s Old Boys között. Az első „Clásico Rosarinót” 1905-ben játszották, még a területi amatőr bajnokságban, már akkor ádáz csatákat vívtak egymással, majd 1939-ben együtt kerültek az országos első osztályba. Amíg Buenos Airesben a számos csapat közt jobban megoszlanak a klubhovatartozások, addig az immár több mint egymillió lelket számláló Rosarióban „csak” két nagycsapat közül kell választania a lakosságnak. A „Canallas” (gonoszok) becenéven futó Central és a „Los Leprosos” (a leprások), azaz a Newell’s szurkolója megközelítőleg azonos. Akárcsak minden argentin rangadót, a Rosarinót is a gazdag színvilág jellemzi – a Central sárga-kék, a Newell’s piros-fekete konfettiesőben futhat ki a maga rangadójára.


A „Clásico Platense” keretein belül a Gimnasia La Plata és az Estudiantes La Plata vívhat ősi rangadót egymással Buenos Aires egyik elővárosában, La Platában. Ez a kevés olyan argentin város egyike, ahol nem a Boca és a River a legnépszerűbb, hanem a helyi sportklubok. Kettejük csatározása 1916 óta tart, és bár eleinte a Gimnasia fölénye jellemezte a párharcot, az Estudiantes már jobban áll vetélytársánál, bár a jelenlegi kiírásban mindketten gyengélkednek.


Santa Fe városának két legnagyobb klubja a „Clásico Santafesino” keretein belül méri össze tudását. A Colón és az Unión Santa Fe 1913 óta 142 hivatalos mérkőzést játszott egymással.


Két córdobai csapat tavalyi feljutásával a városban is újra szép számmal rendeznek rangadókat. A hétvégi kiemelt fordulóban a Talleres Córdoba és a Belgrano meccsel egymással. Már több mint 250 tétmérkőzésen találkoztak. (A város harmadik csapata, az Instituto a Godoy Cruzt kapta ellenfelének erre a fordulóra.)


Továbbá a fővároson belül a San Lorenzo és az Huracán, a Tigre és a Vélez Sarsfield, valamint a Lanús és a Banfield összecsapása számít még jelentősebb rangadónak.


Ezenkívül a Martín Palermo vezette Platense a Gabriel Milito lemondása után új edzővel próbálkozó Argentinos Juniorsszal találkozik, míg az Atlético Tucumán legnagyobb ellenlábasa (San Martín de Tucumán) hiányában a Central Córdobával méri össze erejét.


autoKép leírás(Forrás: estacionsur.ar)A „rangadók fordulójának” pontos programja

Az előttünk álló hétvégén ugyan nem 14 ízig-vérig rangadót játszanak, de a legtöbb párosítás különleges csemegének számít. Ilyen mennyiségben klasszikus rangadók kavalkádjával évente csak egyszer találkozhatunk Argentínában. Talán az ehhez hasonló kezdeményezéseket idővel a konzervatívabb európai bajnokságokban is érdemes lenne fontolóra venni.


Tigre–Vélez Sarsfield (szombat, 01.00)

Arsenal Sarandí–Defensa y Justicia (szombat, 16.00)

San Lorenzo–Huracán (szombat, 21.00)

Rosario Central–Newell's Old boys (szombat, 21.30)

Racing Club–Independiente (vasárnap, 00.00)

Banfield–Lanús (vasárnap, 02.30)

Boca Juniors–River Plate (vasárnap, 19.00)

Colón–Unión Santa Fe (vasárnap, 21.30)

Estudiantes La Plata–Gimnasia La Plata (vasárnap, 22.00)

Talleres Córdoba–Belgrano (vasárnap, 23.45)

Barracas Central–Sarmiento Junín (hétfő, 23.30)

Godoy Cruz–Instituto (hétfő, 23.30)

Platense–Argentinos Juniors (kedd, 02.00)

Atlético Tucumán–Central Córdoba (kedd, 02.00)


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője. További érdekességek, aktualitások az argentin és a dél-amerikai labdarúgás világából:

https://futballtango.blog.hu/


Kiemelt fotó: Sportskeeda