Búcsút intett Európának az olaszok egykori nagy ígérete

Marco Verratti tizenegy év után távozott a Paris Saint-Germaintől és szerződött a katari Al-Arabi SC-hez. A kiváló technikai adottságokkal rendelkező Európa-bajnok középpályást évek óta topcsapatokkal boronálták össze, azonban mindeddig hűséges volt a PSG-hez. A 30 éves labdarúgót időről időre hírbe hozták Serie A-s csapatokkal is, bár az olasz első osztályban soha nem játszott egy percet sem. Azok után, hogy a nyáron létszámfelettivé vált Párizsban, elhagyta a kontinenst és Katarban talált új csapatot magának.


A PSG-től távozó Marco Verratti az Olaszországba való visszatérés vagy egy másik európai csapatban való játék helyett hároméves szerződést kötött a katari Al-Arabival. A Transfermarkt adatai szerint új csapata 45 millió eurót fizet a játékjogáért.


Fiatalon a másodosztályban robbant be

Verratti a szülővárosa együttesében, a Pescarában és a környékbeli Manopello korosztályos együtteseiben játszott utánpótlás szinten. Fiatalon megmutatkozó tehetsége révén az Atalanta és az Internazionale is szerződtette volna, de nem akarta elhagyni az otthonát, majd egy egymás elleni U16-os mérkőzés után az AC Milan kereste meg, ám ezt a lehetőséget is visszautasította.


Igazi villámkarrier volt az övé, hiszen még a 16. születésnapja előtt debütált a „delfinek” felnőtt csapatában az országos harmadosztályban. A feljutás kiharcolása után Verratti két Serie B-szezonban a Pescara alapembere volt. A helyiek körében legendaként kezelt Zdenek Zeman nagyon bízott a fiatal játékmester képességeiben, aki meg is hálálta mesterének a sok lehetőséget és ellenállhatatlan teljesítménnyel vezette sikerekhez csapatát. A másodosztály 2011-2012-es idény bajnokaként jutottak fel az élvonalba, miközben Ciro Immobilével és Lorenzo Insignével alkottak felejthetetlen triót (később hárman együtt lettek Eb-győztesek). A kiválóan sikerült idény végén Verrattit az év játékosának választották a másodosztályban.


autoKép leírásLorenzo Insigne (balra) és Ciro Immobile társaságában a Pescara színeiben (Forrás: static.open.online)Tizenegy év alatt hat edzővel dolgozott

A feljutás ellenére nem tartott a Pescarával a Serie A-ba, mivel 2012 nyarán ötéves szerződést kötött a PSG-vel. Egy évvel azután került a csapathoz, hogy a Qatar Sports Investments megszerezte a klub többségi tulajdonjogát, és elkezdte a sztárjátékosokra támaszkodó csapat kiépítését. A mélynövésű pescarai középpályás mellett Zlatan Ibrahimovic és Thiago Silva is ekkor szerződött Olaszországból a párizsiakhoz, egy évvel később csatlakozott Edinson Cavani, majd szép lassan megjelent Neymar, Kylian Mbappé, Lionel Messi és még sokan mások.


Verratti gyakorlatilag végig a csapat alapembere volt, hat különböző edző is feltétel nélkül számított a középpálya motorjára.


Az olasz játékos 20 évesen zöldfülűként került a csapathoz, most pedig nem sokkal a 31. születésnapja előtt érett futballistaként távozott. A párizsi évek alatt 416 mérkőzésen lépett pályára a PSG színeiben, miközben Carlo Ancelotti, Laurent Blanc, Unai Emery, Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino és a legutóbbi szezonban Christophe Galtier egyaránt állandó szereplőként számolt vele. A nyáron kinevezett Luis Enrique terveiben azonban nem szerepelt a neve, a klub átadólistára tette őt, és végül Neymarhoz hasonlóan egy feltörekvő közel-keleti bajnokságban találtak számára új csapatot.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!Noha Verratti viszonylag gyakran bajlódott kisebb-nagyobb sérülésekkel, egy kivételével a PSG-nél eltöltött tizenegy szezonja mindegyikében legalább 30 tétmérkőzésen foglalkoztatták. A 2022-2023-as utolsó szezonjában 29 bajnokin és 37 tétmeccsen állt csapata rendelkezésére.


Csapattársai szerettek vele játszani, a PSG legnagyobb csillaga, Kylian Mbappé érzelmes sorokkal búcsúzott tőle:


„Megtiszteltetés volt évekig veled egy csapatban játszani. Sosem felejtjük el az itt töltött időszakodat. A valaha volt egyik legjobb játékos. KÖSZÖNÖM, barátom, nagyon fogsz hiányozni.”


Az elmúlt évek során a nemzetközi sajtóban folyamatosan jelentek meg különféle találgatások arról, hogy angol, olasz vagy spanyol sztárcsapatok szeretnék őt megszerezni, és ő maga is többször kacérkodott a távozás gondolatával. Verratti a Juventust nevezte egykor a gyermekkori kedvenc csapatának, példaképének pedig Alessandro Del Pierót vallotta, így a torinói csapat szurkolói sokáig reménykedtek az átigazolásában. A 2021-es Európa-bajnokságot megnyerő olasz válogatottban is meghatározó labdarúgó egészen eddig hűséges volt a PSG-hez, amely most maga mondott le róla.


autoKép leírás(Forrás: Sportskeeda)Hogyan tovább?

Ha kitölti a hároméves szerződését az Al-Arabinál, akkor az ő sérülékenységét figyelembe véve nehéz lenne elképzelni, hogy még egyszer egy európai topbajnokságban játsszon. Verratti ugyan 2012 óta 55 alkalommal lépett pályára az olasz válogatottban, azonban mivel 11 éve az olasz másodosztályból szerződött a PSG-hez, most pedig a Katarba távozott, egyre nagyobb az esély rá, hogy az elmúlt évtized egyik számottevő olasz labdarúgója úgy fejezi be a pályafutását, hogy egyetlen percet sem játszott a Serie A-ban.


Verrattit fiatal korában az olaszok a következő évtizedek világviszonylatban is meghatározó futballistájának tartották és egy lehetséges aranylabdás játékosként tekintettek rá.


Ki-ki eldöntheti, hogy a várakozások voltak irreálisak, vagy Verratti nem volt kellően elhivatott hozzá, hogy ennél sikeresebb karriert fusson be. Bizonyos források szerint a középpályás nem mindig rendelt alá mindent a pályafutásának, és főleg fiatalon nem vetette meg a fényűző partikat sem. Hiába rendelkezik nagyszerű kvalitásokkal, az igazi átütőerő, némi plusz muníció talán mindig hiányzott belőle, hogy az igazán nagy klasszisok közé emelkedjen.


A folyamatban lévő klubváltása miatt az olasz válogatott új szövetségi kapitánya, Luciano Spalletti nem hívta be őt az Azzurri keretébe a szeptemberi Eb-selejtezőkre. Nem kizárt, hogy a mostani kontinensváltásával hazájában lassan ki fog kerülni a számításba vehető játékosok közül.


A szerző az Azzurri nevű közösségi oldal szerkesztője. Amennyiben az olasz labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/azzurri.hu


Kiemelt fotó: sporten.com