Cikkek

Jonathan David, Folarin Balogun, Rayan Cherki – avagy fókuszban a Ligue 1 legnagyobb tehetségei

Bár elsőre talán közhelynek is tűnhet, mégis bőven van benne igazság: a francia bajnokság tele van olyan rendkívül tehetséges játékosokkal, akik hétről hétre bizonyítják, hogy készek még egy polccal feljebb lépni a topfutball színpadán. Összeállításunkban a Ligue 1 legkiválóbb U23-as csillagait mutatjuk be.

Vinícius Júnior, a megállíthatatlan cselgép

Még mindig csak 22 éves, de sokan már a legjobb támadók között tartják számon. A Real Madrid egyik meghatározó játékosa, a trükkök és a leheletfinom cselek nagymestere, a labdavezetések koronázatlan királya. Elemzésünkben Vinícius Júnior játékosprofilját mutatjuk be, nagy hangsúlyt helyezve ezúttal a számokra és az objektív statisztikai mutatókra.

A Premier League legokosabb csapatának titka – avagy a Brighton elképesztő sikertörténete

A Brighton rendkívül jó érzékkel kiválasztott igazolásokkal, tudatos tervezéssel és egy féltve őrzött táblázattal odáig jutott, hogy jelenleg a Premier League felsőházához tartozik, és reális esélye van megcsípni az európai kupaindulást jelentő helyek egyikét. A modern futball egyik legjobban menedzselt klubja követendő példa lehet mindazon együttesek számára, akik hisznek az innovációban, a szakmai igényességben és a stratégiai gondolkodásban.

A dán élvonal legizgalmasabb csapatai és legtehetségesebb játékosai

A dán élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alapszakasza néhány hete ért véget, és azóta már a rájátszás is kezdetét vette. A szezon legfontosabb időszakához érkezve tekintsük is át, hogy mely csapatok nyújtották eddig a legmeggyőzőbb teljesítményt, kik okoztak csalódást, és mely kulcsjátékosokat érdemes nyomon követni a továbbiakban. Az Opta Analyst elemzésének magyar nyelvre fordításával nem titkolt szándékunk a varázslatos és sajátos atmoszférával rendelkező skandináv futball bemutatása, illetve hazai népszerűsítése.

A Luton lehet az első olyan csapat, amely az amatőr ligából indulva küzdi fel magát a Premier League-be

A 2009-10-es szezonban még az angol ötödosztályban szereplő együttes most ott tart, hogy reális esélye van feljutni a piramis legtetejét jelentő Premier League-be. Ezt a földöntúli bravúrt ráadásul úgy hajtaná végre a Luton, hogy a kerete mindössze a 18. legértékesebb a Championship 24 csapatos mezőnyében. Az április 11-én alapításának 138. évfordulóját ünneplő klub tehát olyasmi csodára készül, ami, ha sikerül, akkor bizonyára végérvényesen bekerül a futball históriás könyvébe!

Tündérmese a futball-romantika kedvelőinek – avagy a Luton elképesztő útja az amatőr ligából a Premier League küszöbéig!

A 2009-10-es szezonban még az angol ötödosztályban szereplő együttes most ott tart, hogy reális esélye van feljutni a piramis legtetejét jelentő Premier League-be. Ezt a földöntúli bravúrt ráadásul úgy hajtaná végre a Luton, hogy a kerete mindössze a 18. legértékesebb a Championship 24 csapatos mezőnyében. Az április 11-én alapításának 138. évfordulóját ünneplő klub tehát olyasmi csodára készül, ami, ha sikerül, akkor bizonyára végérvényesen bekerül a futball históriás könyvébe.

Victor Osimhen, Afrika új futballkirálya!

Osimhen neve egyre többször kerül említésre akkor, amikor a topligák legjobb támadóit vesszük sorra. Az afrikai játékos bár az elmúlt szezonok során is megvillantotta, hogy kiváló képességekkel bír, a 2022–23-as idényben pedig üstökösként robbant be a topfutball színpadára. Elemzésünkben a 24 éves nigériai szenzációs teljesítményét és kivételes adottságait vizsgáljuk a legkülönfélébb statisztikai mutatók segítségével.

Magasan szárnyaló Sirályok, lejtmenetben lévő Tottenham

Az angol labdarúgó-bajnokság kétharmadához érkeztünk, és bár még korántsem dőltek el a legfontosabb kérdések, bizonyos tendenciák és jelenségek azért már így is megfigyelhetők. Sorozatunk harmadik, és egyben záró részében a Premier League csapatait mutatjuk be a legkülönfélébb statisztikai mutatószámok és modellek segítségével, így széles körű képet nyújtva teljesítményükről. Ezúttal fókuszban a Brighton és a Spurs!

Kiegyenesedni látszó Manchester United, bajnoki címre hajtó Arsenal, felülteljesítő Fulham

Lassan az angol labdarúgó-bajnokság kétharmadához érkezünk, és bár még messze nem dőltek el a legfontosabb kérdések, bizonyos tendenciák azért megfigyelhetők. Sorozatunk második részében a Premier League csapatait mutatjuk be a legkülönfélébb statisztikai mutatószámok és modellek segítségével, így széles körű képet nyújtva teljesítményükről.

Önmagát kereső Liverpool, szenvedő Chelsea, bámulatosan védekező Newcastle

Lassan a bajnokság kétharmadához érkezünk, és bár még messze nem dőltek el a legfontosabb kérdések, bizonyos tendenciák azért megfigyelhetők. Háromrészes sorozatunkban a Premier League csapatait mutatjuk be a legkülönfélébb statisztikai mutatószámok és modellek segítségével, így széles körű képet nyújtva teljesítményükről.

Analitika a futballban, avagy a „mérkőzés-dinamika” mutató használata

Az adatok, a különféle statisztikai mutatók, valamint a komplex modellek az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a labdarúgás világában. Ennek az evolúciónak egy idehaza talán még kevésbé ismert képviselője az ún. „match momentum” mutató. Ezúttal annak járunk utána, hogy pontosan miként számítható ki, illetve, hogy a gyakorlatban mire is használható ez a mutatószám, ami kétségkívül hasznos eszköznek bizonyulhat a futballt (meg)érteni igyekvők számára.

Mi történt a Liverpool védekezésével?

Annyi bizonyos, hogy a 2022–2023-as szezon egyelőre nem úgy alakul a Liverpoolnál, ahogy azt vélhetően tervezték. Elemzésünk első részében a csapat labdás játékának minőségét vizsgáltuk, valamint megnéztük, hogy ebből a szempontból milyen teljesítményt nyújtanak a támadójátékosok. A második részben Jürgen Klopp csapatának védekezését elemezzük, és arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon mekkora a baj a labda nélküli játékot tekintve?