Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrek
Portrék
Interjuk
Interjúk
Elemzesek
Elemzések
Kultúra
Kultúra

Tartalom

null
Speciális
2021. 12. 24.

Lázók Gergely: „Nálam két edző az év felfedezettje” – évzáró körkérdések 2021

Author avatar
Az idei évtől sokan a felüdülést várták a rendkívül nehéz 2020 után. Ez sajnos csak részben valósult meg, a vírus továbbra is itt van a nyakunkon, de legalább a futballban már visszatérhettek a nézők a lelátókra, akik nélkül az egész jóval vérszegényebb volt. Ez talán a legnagyobb pozitívum, de szerencsére az izgalmak sem kerültek el minket.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

– Milyen sportágat, sportágakat preferálsz, hogyan kötődsz ezekhez, mióta?

– Ugyan az oldalon a futballról írok, érdekes módon a Formula-1 az a sport, amit már kisgyerek-korom óta követek. A sportágat a mai napig töretlen lelkesedéssel figyelem, de itt megmaradok laikus szurkolónak. A futball már más tészta. Tízéves koromtól, azaz a 2010-s dél-afrikai világbajnokság óta követem és úgy jó öt évvel ezelőtt ébredtem rá, hogy bizony ebben a sportágban sokkal több minden rejlik, mint amit elsőre kinéz belőle az ember. Egy rendkívül egyszerű játék, viszont talán pont ennek is köszönhetően rendkívüli társadalmi hatása van. A másik az, hogy a futball taktikai oldala rendkívül széles, amibe én magam is mélyen beleástam magam. Ráeszméltem, hogy a futballnak milyen sok és összetett megközelítési lehetősége van, ez indított el azon az úton, hogy ma már jó magam is elemzői szemmel követem a mérkőzéseket.

 

– Mi volt számodra 2021 legfontosabb pozitív vagy negatív mozzanata a kedvelt sportágadban?

– A legörömtelibb dolog számomra egyértelműen a nézők visszatérése a lelátókra. A futball egyik alapfeltétele a szurkolók biztatása és ugyan közhelynek hangzik, de sajnos a mai elüzletiesedett futballvilágban ez már közel sem ilyen egyértelmű, a futball a nézőkért van. Remélem, hogy a Németországban újra „elővett” zárt kapus meccsrendezések sem tartanak sokáig. Pozitívum még mindenképpen a magyar válogatott Eb-szereplése, amely újra örömöt csempészett az ország életébe. A magyarok küzdőszellemének, szervezettségének külföldön is csodájára jártak, ami elsősorban Marco Rossi munkáját dicséri. Viszont, ha már itt tartunk, az egyik legnagyobb negatívumot is érintenünk kell. Mégpedig az őszi világbajnoki selejtezők összességében csalódást keltő összképére.

 

Bebizonyosodott, hogy a válogatottunk még mindig hatástalan, amikor neki kell dominálnia, ezt az albánok elleni két vereség mutatta meg fájdalmasan. Kíváncsian várhatjuk, hogy Marco Rossi a jövőben hogyan tudja megoldani ezt a problémát úgy, hogy közben az általa hátul létrehozott, régen látott stabilitást is megőrizze a csapat. Összességében viszont megint csak ugyanúgy szól a fáma. 1986 óta továbbra is tart az ínséges várakozás egy vb-részvételre.

 

– A te szemedben ki volt az év sportolója vagy az év sportban/sport körül dolgozó személye és miért?

– Számomra Robert Lewandowski volt az év sportolója. Én is azoknak a táborába tartozok, akik méltatlannak találják, hogy nem ő kapta meg nemrég az Aranylabdát, főleg azok után, hogy tavaly nevetséges módon nem osztották ki a díjat, ami egyértelműen a lengyelt illette volna meg. Hangsúlyozom, minden tiszteletem Lionel Messié, de hogy Lewandowski egy 41 gólos Bundesliga-szezon és egy szintén nagyon meggyőző őszi szezon után lemaradt a díjról, az szerintem méltatlan. Az az érzésem, hogy mivel lengyel és így válogatott szinten jóval rosszabb esélyekkel indul, alapvetően befolyásoló tényező – sajnos. Az is ritka balszerencse volt számára, hogy tavasszal a Bayern München is pont akkor búcsúzott a Bajnokok Ligájából, amikor ő sérült volt. Akit még az edzők közül kiemelnék, az Thomas Tuchel. Tavasszal egészen káprázatos volt, hogy miként rántotta össze és formálta egy nagyon szervezett csapattá a Chelsea-t. Megérdemelte a BL-győzelmet.

 

– Melyek voltak az év legkatartikusabb sportélményei számodra?

– Első helyen magyar emberként a nyári Európa-bajnokságot emelném ki. Egészen felemelő volt újra megtapasztalni a futball közösség- és országépítő erejét, ahogy egy egész ország együtt szurkolt és örült a válogatott sikerének. Az egészet csak még jobban felerősítették a hazai pályán Portugália és Franciaország ellen lejátszott mérkőzések. A Németország elleni meccset is egészen katartikus élmény volt végignézni még akkor is, ha a végén nem sikerült a bravúr. Az is megérintett engem – a tradíciókhoz ragaszkodó emberként –, ahogy tavasszal a Szuperliga ellen együttesen és egymást támogatva kiálltak a szurkolók Európa-szerte. Megmutatkozott, hogy ha az összefogás megvan, még mindig van ellenszer a topcsapatokat jellemzően önkényes módon irányító vezetőkkel szemben is. Ennek örülni kell, viszont egyben azt sem szabad elfelejteni, hogy a Szuperliga kezdeményezése ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az UEFA feltétlenül reformokra szorulna.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

 

– Ki volt az év felfedezettje nálad és miért?

– Elsőre érdekes lehet a választásom, de nálam két edző az év felfedezettje. Az egyikük Bo Svensson, aki az FSV Mainz 05 együttesét vette át januárban szinte lehetetlen helyzetből indulva. A klubot korábban játékosként is erősítő Svensson keze nyoma viszont azonnal meglátszott a csapaton, aminek végül egy kiváló tavaszi szezon lett a végkifejlete. A dán stabilizálta a gárda védekezését, aminek következtében még a topcsapatok számára is kellemetlen ellenféllé váltak. A bennmaradást simán sikerült kivívniuk úgy, hogy közben a Bayern Münchent is megverték. És úgy tűnik, hogy ez a forma állandósult a jelenlegi szezonra is. Miután a nyáron megerősödött a keret, a szezon féltávjához közeledve az európai kupaindulást érő helyek közelében áll a csapat. Ha ez a forma így marad, valószínűleg Svensson is hamarosan szintet léphet majd.

 

Akire még felhívnám a figyelmet, az Matthias Jaisle, a Red Bull Salzburg ifjú vezetőedzője, aki a maga 33 évével az idei Bajnokok Ligája-mezőny legifjabb trénerének mondhatja magát. A mindösssze 22,1 átlagéletkorú csapatával – ami szintén a legfiatalabb a komplett mezőnyből – sikerült kivívnia a nyolcaddöntőbe jutást, ami Ausztriában nem mindennapi bravúrnak számít – bár tegyük hozzá nem is a legnehezebb csoport volt az övék.

 

Huszonegy év után ők az első osztrák csapat, amelyik túljutott a csoportkörön. Ebben nem kis érdeme van a német edzőnek is, aki januárban a fiókcsapat FC Lieferingnél pont az előbb említett Svensson helyét vette át, aztán az amerikai Jesse Marsch nyári lipcsei eltávozása megnyitotta előtte az utat az első csapat kispadjához. Eleddig úgy néz ki, hogy Jaisle a későbbiekben akár Jürgen Klopp és Thomas Tuchel nyomdokaiba is léphet. Ő is egy mintaszerű Ralph Rangnick-tanítvány – bevallottan a „professzor” a példaképe. Az intenzív „Red Bull-alapokat” nagyon autentikusan képviseli, ami eleddig a védelemben is stabilitással párosul. Ez utóbbi volt elődjének, Marschnak a veszte Lipcsében.

 

– Milyen bajnokságokat követsz kiemelt figyelemmel – akár azon túl is, hogy melyikről írsz szívesen? Mit vársz ezeknek a ligáknak a tavaszától? Mi az, amire külön érdemes lesz szerinted figyelni?

– Német szakos egyetemi hallgatóként egyértelműen a német és az osztrák Bundesliga vonz elsősorban. Sokan unalmasnak találhatják a Bayern München illetve a Red Bull Salzburg dominanciáját, de eközben mögöttük nagyon komoly csata zajlik mindkét bajnokságban, nem is egy, kifejezetten érdekes játékot produkáló csapattal. Nem utolsó sorban pedig Németországban még tényleg a szurkolókért van a játék, ami – sajnos – már kuriózumnak számít Európában. Nem várok csodát most sem. Hiába a katari botrány, illetve a sérülések a Bayernnél, szerintem most az övék lesz a salátástál – sorozatban tizedik alkalommal. A bajorok mögé a Dortmundot várom és szerintem a Bayer Leverkusen is simán felférhet a dobogóra vagy legalábbis az első négybe Gerardo Seoane vezetésével. Érdekes lesz még nézni, hogy mire megy majd az RB Leipzig Domenico Tedescóval, aki a Schalkétől való elbocsátása után érzésem szerint méltatlanul el lett feledve. Szerintem stabilizálni fogja a Marschnál csapnivaló védekezést és akár ők is bekapcsolódhatnak majd még a BL-helyekért folyó küzdelembe. Az F1-et is fanatikusan követem, ráadásul idén egy egészen hihetetlenül izgalmas szezonnak lehetünk tanúi. Lewis Hamilton és Max Verstappen csatájára már régóta vágyott a közönség, mint látszik, nem is véletlenül. Ebben a sportban viszont inkább megmaradok egyszerű szurkolónak – a focival ellentétben.

 

– Hogyan látod a sportmédia jelenlegi trendjeit?

– Sajnos az elbulvárosodás kóros folyamata továbbra is érzékelhető, aminek a kattintásvadász szemlélet a fő mozgatórugója. Szerencsére azért már itthon is egyre nagyobb számban akadnak kielégítő, előremutató és szakmailag igényes írások a mainstream médiában is. Remélem, hogy ez lesz a jövő útja sok helyen.

 

– Ha csak egy cikkedet ajánlhatnád valakinek az oldalról, melyik lenne az és miért? 

– Elsősorban a kapus és a szélsővédő poszt fejlődéséről írt áttekintőimet, elemzéseimet ajánlanám. Nagy fába vágtam a fejszémet ezekkel a témákkal, de mindenképp fontosnak tartottam megírni őket, mivel talán ez a két poszt ment át a legnagyobb átalakuláson a történelem folyamán. Ide kívánkozik még a csatárposzt is, amelyről szintén tervben van egy átfogóbb írás. Minket, magyarokat az tölthet el büszkeséggel és egyben keserűséggel, hogy korábban Magyarországról indultak ki a modern labdarúgás taktikai alapjai. Erről az útról tértünk le és azóta is útkeresőben vagyunk.

 

– Mit üzennél a Büntető olvasóinak?

– Arra biztatom a tisztelt olvasókat, hogy amint értékes szakmai észrevételeik vannak a cikkekkel kapcsolatban, ne tartsák magukban. Nyugodtan írják le, mert ha előremutatóak, figyelembe vesszük a kritikákat. Végül pedig szeretnék boldog és meghitt ünnepeket kívánni mindenkinek. Ideális karácsonyi ajándékként pedig tudom ajánlani Daniel Entrialgo nemrég magyarul is megjelenő „Puskás – második élet” című regényét, amelyet olvasva egy izgalmas és tanulságos történelemi kiránduláson is részt vehetünk a futballon keresztül.

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,40 – Gyirmót FC

2,00 – MTK Budapest

2,10 – Újpest FC

3,20 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra
Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.