Interjúk
Átigazolások
Elemzések
Kultúra
Portrék
Interjúk
Elemzések
Kultúra

Tartalom

  • undefined
  • undefined
  • undefined
  • undefined
null
Labdarúgás
12 perc
2022. 01. 25.

Kisvárda FC – Őszi tündérmese

Author avatar
Negyedik szezonját kezdte meg a Kisvárda labdarúgócsapata a magyar élvonalban és az eddig többnyire a bennmaradásért harcoló klub az előző idényben meglepetésre a felső házban zárt, de még innen is előre tudtak lépni. Az őszi szereplésükkel alaposan felkavarták az NB I-et, megmutatva, hogy egy fegyelmezett rendszerbe gondosan összeválogatott játékosokkal és egy (sőt: két) jó edzővel közepes, vagy kis költségvetéssel is lehet eredményt elérni. A magyar játékperceket lehet, de nem illendő számon kérni a csapaton, a Kisvárda ugyanis semmivel sem árt többet a magyar futballnak, mint azok a riválisok, amelyek szintén tucatnyi légióssal a bennmaradásért küzdenek, olykor eredménytelenül. A Révész Attila által megálmodott és felépített együttes működik, és noha lehet, hogy az idén elérte teljesítőképessége határait, olyan félszezonnal ajándékozta meg a város, a megye és a régió szurkolóit, ami után már egyértelműen csalódás lenne a tavalyi ötödik hely megismétlése.

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Már az bravúr volt, hogy az elmúlt idényben a felsőházban zárt a piros-fehér együttes, az akkori ötödik hely klubtörténeti csúcs, ezért is keltett nagy visszhangot, hogy a klub megvált a sikerkovácsként aposztrofált vezetőedzőtől, Supka Attilától. Többek között a nyári szezonösszegző írásomban magam is feltettem a kérdést, hogy ki teszi boldoggá Révész Attilát? A válasz lehetett volna a nyáron érkezett portugál Joao Janeiro, akit a másodosztályú Szeged kispadjáról már ismerhettünk korábbról, és sokáig úgy tűnt, a vele megkezdett út sikerekkel van kikövezve.
A keretben nem volt kimondottan nagy mozgás, a meghatározó, vagy egykor meghatározó emberek közül távozott a két brazil támadó, Fernando Viana és Sassá, előbbi Újpesten talált magának munkát, utóbbi nem futballozik azóta, valamint nincs már az a Cornel Ene, aki három év alatt ötvenkét bajnoki mérkőzést játszott le a várdai védelemben – őt a sereghajtó Gyirmótnál, de annak is inkább a kispadján láthatjuk idén. Náluk is nagyobb veszteség a tavaly berobbanó fiatal szélső, Kovácsréti Márk távozása, aki az MTK-hoz szerződött, de a váltás egyelőre nem jött be neki, ha kizárólag az eredményeket nézzük. A bevételi oldalon csupa olyan futballista, akikről Magyarországon nem nagyon hallhattunk korábban: a korábbi CFR-védő Andrei Peteleu Aradról költözött Kisvárdára, miként így tett az albán Partizani Tiranát elhagyó szélső, Jasir Asani is. A két távozó támadó helyére érkezett Szarajevóból a bosnyák Jasmin Mesanovic, valamint a másodosztályú Ajkában tavaly 17-szer eredményes Nagy Mihály Krisztián. Ötvös Bencét a tavaszi kölcsönjáték után hosszú távra megszerezték a megyei rivális Nyíregyházától ezzel le is zárva az átigazolási időszak érdemi részét.

A csapat csendben, különösebb izgalom nélkül készült a Ferencváros elleni idegenbeli szezonnyitóra, ahová nagyjából mindenki áldozati bárányként szánta őket, ennek ellenére az idény első nagy meglepetését okozva 2-1-re nyertek többek közt egy ilyen kiváló lövéssel.  A hazai debütálás alkalmával az újonc Gyirmótot sikerült két vállra fektetniük (ugyanilyen arányban), ennek a mérkőzésnek a pikantériáját az adta, hogy a győztes gólt emberhátrányban szerezte Claudiu Bumba. A Ferencváros után az MTK-t is sikerült idegenben legyőznie a Dombó Dávidéknak (naná, hogy 2-1-re), így három kör után egyedül voltak hibátlanok a bajnokságban. Kicsit visszazökkent minden a valóságba, amikor a negyedik játéknapon Székesfehérváron elszenvedték első vereségüket (1-2), de a Mezőkövesd hazai (2-0) és a Puskás Akadémia (1-0) idegenbeli legyőzése megmutatta, hogy bizony nem kiugrott eredmények jöttek az elején, ez egy jól összerakott csapat. A hetedik fordulóban a Debrecen ellen hátrányból fordítva nyertek egy 90. percben szerzett Lazar Zlicsics-góllal a szezon egyik legjobb mérkőzésén (2-1), majd Kispesten szakadt meg a remek sorozatuk, miután a hosszabbítás legvégén kapott góllal alulmaradtak (1-2). Az októberi válogatott szünet után egy órát emberhátrányban töltve ikszeltek odahaza az Újpesttel (0-0), majd egyenlő létszámban a Paks vendégeként (2-2), hogy aztán valóságos gálaelőadássá változtassák a Zalaegerszeg elleni mérkőzésüket (5-0). A különös lebonyolításból adódó második kör kezdetén, összességében a 12. fordulóban már listavezetőként fogadhatták a Ferencvárost, ám az a nagyobb rutinjának (és különösen emberelőnyének) köszönhetően kívülről könnyednek tűnő 4-0-s győzelmet aratott Szabolcsban. A mérkőzés elvesztésénél jobban fájhatott a népszerű vezetőedző, Joao Janeiro elvesztése, aki napokkal később kurta-furcsa módon távozott a DAC-hoz, mondván Dunaszerdahelyen van portugál nyelvű iskola a gyermeke számára, Kisvárdán meg nincs, így kizárólag a családegyesítés oltárán áldozza fel a magyarországi munkáját. Az internet világában persze nem kell sokat keresgélni, hogy megtudjuk, ilyen intézmény nincs a Csallóközben, így máig nem tudjuk pontosan, mi állt a távozás hátterében, csak azt, hogy egy ígéretesnek tűnő projektet hagyott félbe a korábbi szegedi tréner. Helyére átmenetileg az az Erős Gábor lépett, aki játékosként Kisvárdán fejezte be a pályafutását, azóta pedig minden vezetőedző mellett ott volt a szakmai stábban. Megbízása az őszi szezon utolsó öt meccsére szólt, tovább nem is lehetett volna alkalmazni a megfelelő képesítés hiánya miatt. A beugró trénerrel viszont folytatta őszi tündérmeséjét a csapat: a Gyirmót vendégeként a hosszabbításig vezetve értek el döntetlent (1-1), majd ötöt rúgtak a szenvedő MTK-nak (5-0) odahaza, és a csapat védjegyévé vált 2-1-gyel visszavágtak a MOL Fehérvárnak is az idegenbeli vereségért. Utóbbi mérkőzést nézte meg a helyszínen a csapat kispadjával összeboronált korábbi Juventus- és Chelsea-támadó, Adrian Mutu is.

 

A farkasordító hideg ellenére Mutunak (középen) tetszett az, amit látott a Kisvárdától, ám végül nem ő lett Joao Janeiro utódja (Fotó: blikk.hu)

 

A Mezőkövesd ellen elért idegenbeli győzelemmel (2-0) a saját maga számára is emelte a tétet a Kisvárda, hiszen az utolsó 2021-es fordulóban a Puskás Akadémia hazai legyőzésével élen telelhetett volna a csapat. A feltételes módból már jól sejthető, hogy ez nem sikerült, 1-1-re végeztek a tabellaszomszéd felcsútiakkal, és ennek az eredménynek azért a vendégek örülhettek jobban. A második helyezés persze így is nagyszerű, minden várakozást felülmúló eredmény, különösen akkor, ha megnézzük, hogy a Ferencvárossal szembeni egypontos hátrány mennyire nem írja le a két klub közötti különbséget – amely jelenleg épp a pályán a legkisebb. Az edzőkérdést sikerült házon belül megoldani: Erős Gábor megkapta a bizalmat a tavaszi folytatásra, ám felettese, Révész Attila adja az irányításhoz szükséges Pro licencet, aki ezentúl a VIP-páholy helyett a kispadon foglal majd helyet a mérkőzések ideje alatt (a sportigazgató nemrég emlékezetes interjút adott honlapunknak, amely itt olvasható).

 

AMI JÓL MŰKÖDÖTT AZ ŐSSZEL

A harmadik legtöbb szerzett (31) és a második legkevesebb kapott (17) gól tulajdonosaként a csapat jó úton jár, ugyanakkor nincs olyan gólvágója a csapatnak, akire célzottan épülhet a támadások befejezése – a bosnyák Jasmin Mesanovic hat gólja legalábbis semmi esetre sem világverő teljesítmény. Arra ellenben érdemesebb felfigyelnünk, hogy már tizenegy különböző játékos talált be az idei szezonban, ami egyrészt rekord az élvonalbeli csapatok között, másrészt mutatja, hogy mennyire csapatként funkcionál az együttes.

 

AMIN JAVÍTANI KELL TAVASSZAL

Miután jelen írás a Kisvárda erényeit részletezte, nehéz olyan területet találni, ahol markáns javulásra van szüksége az együttesnek. Fejlődni persze mindig lehet és kell is, hiszen tökéletes csapat nem létezik, ugyanakkor nem is szívesen köt bele az ember az ősszel látottakba. Ami viszont feltűnő, hogy a csapat kapta a legtöbb sárga (50) és piros lapot (5) a mezőnyben, ami lehet persze következménye a harcias felfogásnak, de a saját életüket könnyítenék meg, ha minél kevesebb emberhátrányt, eltiltást gyűjtenének be a tavasz folyamán. Ez a keret ugyanis nem annyira mély, mint némelyik riválisé, a cseresor ereje pedig nem éri el a sztenderd kezdőcsapatét.

 

A Kisvárda szupercsapata 2021 őszén.

 

AZ ŐSZ LEGJOBBJA

Olyan szempontból nehéz a választás, hogy többen is sokat hozzátettek a csapat kiemelkedő szerepléséhez. Legalább 4-5 játékos van a csapatban, aki rég nem látott formának örvend, köztük van az irányító Claudiu Bumba, akinek nagyon jó nézni a játékát. A csapat támadásai nélküle elképzelhetetlenek, jól lát a pályán, a társak megbíznak benne, a kiugratásaiban és a távoli lövéseiben egyaránt állandó veszély van. A háromszoros román válogatott középpályás 5 gólja és 4 gólpassza nem biztos, hogy önmagában hűen visszaadja, milyen komoly szerepet vállalt a csapat remeklésében.

 

ÖSSZEGZÉS

Az eredményeken felül jó volt látni, mennyire kompakt csapat lett az idei Kisvárda. A rendszer, ami felépült a klubnál, szinte önjáró, hiszen az edzőváltás sem tudta megtörni a csapat lendületét, pedig az akár gyengélkedéshez is vezethetett volna. A kapuban Dombó Dávid az egyik legmegbízhatóbb magyar kapussá vált a mögöttünk hagyott őszön, de ebben komoly szerepe volt az előtte remeklő Herdi Prenga, Lazar Csirkovics belső védő duónak is, amely olyan összhangban dolgozik, mintha évek óta együtt szerepelne, pedig a két játékos tavaly február előtt nem is igen találkozott egymással. A középső védők magabiztossága segíti a széleken megállás nélkül robotolókat is, a bal oldalon játszó Matheus Leoni rengeteg veszélyes beadást kanyarít a kapu elé, emellett két gólja is van, a védősor másik oldalán pedig az a Hej Viktor szerepel, akitől szintén várhatjuk a támadások támogatását. A középpályán szinte megbonthatatlan egységet alkot a Bohdan Melnyik, Szlobodan Szimovics duó, ők elsősorban a labdaszerzésekért és a stabilitásért felelnek, de nem jönnek zavarba a támadások elindításánál sem, főleg olyan társakkal, mint Ötvös Bence, aki szinte minden poszton megfordult már és feltűnően kevés helyen jön zavarba. A jobbára az előre tolt ék mögött szereplő Bumba játékát már méltattuk fentebb, nem csoda, ha a teljesítménye más csapatok érdeklődését is felkeltette (a MOL Fehérvárról lehetett a leginkább hallani), míg a széleken a Jaroslav Navrátil, Asani és Driton Camaj is képes csomót kötni a legtöbb NB I-es védő lábára. Hárman együtt 12 gólt szereztek eddig, pedig a közvetlen rivalizálásból adódóan sem tudnak minden meccs minden percében a pályán lenni.

A center szerepében a bosnyák Mesanovic szerepel, akiről már megjegyeztük, hogy hat gólt ért el, ami egy csatártól nem sok, ám az ő karrierjében előrelépés, miután a teljes 2020-21-es évadban öt gólra volt képes a szlovén Maribor és a bosnyák Szarajevó színeiben. Az ő tehermentesítése egyértelműen a szintén nyáron érkezett Nagy Mihály Krisztián feladata lenne, de a magyar játékos még nem tudott betalálni új csapata színeiben, éppen ezért nagyon érdekes helyzetbe kerülne a Várda, ha Mesanovic valamiért hetekre kidőlne a tavasz folyamán. Az európai kupaszereplésért már nem harcol a társakkal a csapatkapitány Lucas, aki magyar állampolgárként a másodosztályú Diósgyőrben építheti fel magát korábbi súlyos sérüléséből, de nagy talány a korábbi U20-as vb-bronzérmes Gosztonyi András is, aki szintén hosszú rehabilitáció után keresi – és láthatóan nem leli – korábbi formáját. A télen egy tartaléksorba szánt ukrán kapus (Mihajlo Gotra) mellett mindössze a lengyel Rafal Makowski leigazolását jelentette be a klub, a korábbi U21-es lengyel válogatott játékos a pálya középső részein lehet erősítés.

A csapat el tudott utazni edzőtáborba, ami jelen körülmények között kimondott előny lehet a vetélytársakkal szemben és három előkészületi meccsen pályára is léptek: az azeri Neftci Bakuval 2-2-es döntetlent játszottak, a cseh Ostravától 1-0-ra kikaptak, a koszovói Dukagjinit 2-0-ra legyőzték. A tavaszt Debrecenben kezdik majd Erős Gáborék utána a Honvéd elleni hazai, majd az Újpest elleni idegenbeli mérkőzés következik, egyik összecsapásról sem mondhatjuk, hogy ne lenne keresnivalójuk, sőt. Ha a rajtnál megint sikerül akkora lendületet vennie a Kisvárdának, mint az őszi szezon elején, akkor az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb bravúrját hajthatják végre. A bajnoki cím most sem tűnik reálisnak a riválisok ereje miatt, de az is igaz, hogy azt sem várta tőlük senki, hogy a téli pihenő idején a második helyet foglalják majd el.

 

Az állást biztosítja a SofaScore LiveScore

 

Melyik csapat nyeri az NB1 2021/22-es szezonját? 

1,05 – Ferencvárosi TC

9,00 – Puskás Akadémia

15,00 – Kisvárda

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Hogy tetszett a cikk?

Ajánlás
Kultúra

Hibabejelentő

Ez a weboldal is sütiket használ!X

A kényelmes böngészés érdekében sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. A weboldalon megtekintheted az Adatkezelési tájékoztatónkat és a sütik használatának részletes leírását. A sütikkel kapcsolatos beállításaidat a későbbiekben bármikor módosíthatod a láblécben található Süti kezelési beállítások feliratra kattintva.