Böde Dániel és Lisztes Krisztián az NB I legjobb befejezői között?

Kik a jelenlegi szezonban az NB I legjobb befejezői? Varga Barnabás helye megkérdőjelezhetetlen az élen, de vajon kik követik és mekkora a lemaradásuk? Van bárki, aki megszorongathatja őt a gólkirályi címért folytatott versenyfutásban?

null


A legjobb öt befejező meghatározása az előkészítőkhöz hasonlóan messze nem evidens, nem elégséges ránézni a góllövőlistára és az alapján választani, ez nem mutatja meg a teljes képet. Elég, ha csak Eduvie Ikoba tavaly őszi tündöklésére gondolunk. Az amerikai csatár egy ideig még vezette is a góllövők rangsorát, ennek ellenére a szezon második felére szinte teljesen leblokkolt. Ebből kiindulva bármely klub számára blamázs lett volna a téli transzfer időszakban jelentősebb összegért szerződtetni őt az égető csatárgondok orvoslására. A jelenlegi élmezőnyben ugyan nincsenek drasztikus túlteljesítők, egyedül Windecker József lóg ki a rangsorból (már azzal is, hogy ő védekező középpályásként áll hat találatával holtversenyben a második helyen az NB I góllövőlistáján, a 4-es xG-re lőtt 6 góljával pedig különösen), ám vannak olyan támadók, akikről talán kevesebb szó esik, holott több játékidővel vagy egy kis szerencsével akár a mesterlövészek listáján is a közvetlen élboly tagjai lehetnének.


5. Böde Dániel

Sokakat meglephet, hogy a veterán csatárt az NB I mostani idényének legjobb öt befejezője közé sorolom, pláne, hogy eddig mindösszesen csak két gólt rúgott, de ha kilencven percre lebontjuk a teljesítményét, akkor hirtelen megkerülhetetlenné válik a neve. Ugyan idén még csak 363 percet, azaz körülbelül négy mérkőzésnyi időt tudott a pályán tölteni a különféle sérülései miatt, így is eljutott 21 lövésig, ami mérkőzésenként 5,21-es átlagot takar, ezzel pedig még Varga Barnabást is megelőzi. Azt sem lehet mondani, hogy ne lennének elég minőségiek a lövései, ugyanis a próbálkozásainak az átlagos xG értéke megközelíti a 0,2-t.


Természetesen a négy meccses minta önmagában kicsi, ám a 37 éves Böde mögött egy húszéves NB I-es pályafutás van, amelynek jócskán voltak olyan periódusai, amikor elvitathatatlan volt, hogy kíméletlen befejező és ezen az a tény sem változtat, hogy jelenleg a várható gólok modellje szerint idén nem kettő, hanem négy gólnál kellene tartania. Ráadásul Bödének van mérkőzésenkénti átlagban a legtöbb büntetőterületen belüli érintése is (6,45), ami tovább erősíti azt a tényt, hogy nem csak sok helyzete van abban a kevés időben, amit a pályán tölt, hanem bizony minőségiek is azok.


4. Sztefan Drazsics

NB I-es csatárokról szóló összeállítást már évek óta nem lehet a 31 éves szerb támadó nélkül készíteni. Évről évre futószalagon termeli a gólokat, méghozzá rendre a bajnokság egyik leggyengébb támadógépezetének az élén. A játékpercektől függetlenül Varga mögött neki van a legmagasabb várható gól értéke (6,76), de rá jellemző módon ezúttal is minimálisan alul lő (6 bajnoki gólnál tart).


Az előző idényt is úgy zárta 14 góllal, hogy az xG-modell szerint még maradt benne egy találat.


Tehát Drazsics nem azért fut lenyűgöző szezonokat, mert bárhonnan bármilyen helyzetet értékesít, hanem rendkívül jól kerül helyzetbe, ami a Mezőkövesdben futballozva egyfelől művészetnek tűnik, másfelől viszont a kontratámadásokkal szoros összefüggésbe hozható.


Természetesen a szerb csatár klasszisát elvitatni nem lehet, mert rengeteg helyzetet magának készít elő, de alapvetően a gyors ellencsapásokra alapozó egyesületekre jellemző, hogy kis mennyiségű, de magas minőségű helyzeteket tudnak kreálni. Ez visszatükröződik Drazsics lövésenkénti xG értékén is, amely messze átlag feletti (0,193).


autoKép leírás(Forrás: mezokovesdzsory.hu)3. Antonio Mance

A Zalaegerszeg legnagyobb nyári fogása, aki sok mindenben hasonlít Drazsicsra. Neki is az egyik, a kieséstől leginkább fenyegetett csapat soraiban kell helytállnia, kissé eltérő rendszerben, de hasonló felfogásban. Ugyanis Mance termelte eddig a legtöbb lövést az NB I-ben (40), ezzel megelőzve a Horváth Krisztofert (37) és Drazsicsot (35). A magas volumen egyébiránt nem újdonság Zalában, mivel a nyáron Portugáliába igazolt Ikoba is arról volt ismert, hogy rengeteg lövéssel próbálkozik, azonban Mance egyelőre hatékonyabbnak tűnik.


A kilencven percre bontott xG szerint az 5. a ligában 0,62-es értékkel, ami igen megsüvegelendő teljesítmény, viszonyításként: Drazsicshoz képest egy tizeddel jobb.


A Zalaegerszeg jelen pillanatban meglehetősen szorongatott helyzetben van, de Mance nélkül még borúsabb lenne Sallói Istvánék jövőképe.Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz az Unibetre, 100%-os befizetési bónuszt és 60 ingyenes pörgetést kapsz ajándékba!2. Lisztes Krisztián

Az utóbbi időben nem a kimagasló tehetségével és a fantasztikus játékával került a különféle portálok címlapjaira. Sokkal több szó esik a hozzáállásáról, a magánéletéről, mint a játékáról. Pedig a háttérben Lisztes Krisztián még jobb eredményeket szállít. A tavalyi szezonhoz képest idén majdnem dupla annyi várható gólt termel kilencven percenként. A 0,63-as érték a mezőny negyedik legjobbja. Emelkedett a lövéseinek száma is, 2,38-ról 3,87-re. E tekintetben is Lisztes a 4. helyen áll a bajnokságban, többek között Drazsicsot is megelőzve.


Többnyire csereként beállva 512 perc alatt 4 gólt szerezni nem olyan teljesítmény, ami miatt szégyenkeznie kellene.


Természetesen sem a góljai, sem az élményszámba-menő megmozdulásai nem teszik semmissé a pályán vagy azon kívül mutatott kilengéseit. Hiába generálja nagy mennyiségben a lövéseket és rúgja a gólokat, Dejan Sztankovics egyelőre azt a Marquinhost preferálja, aki megbízhatóbb és fegyelmezettebb játékos. Ennek ellenére Lisztes a jelenleg futó idényben is a magyar bajnokság egyik legveszélyesebb támadója.


1. Varga Barnabás

Egyértelműen Varga Barnabás az NB I legjobb centere, szinte minden lényeges mutatóban ő áll az élen. A nevéhez fűződik a legtöbb gól (8), a legmagasabb xG (8,22), a legmasagabb NPxG (0,91) és kilencven percenként is tőle várható a legtöbb gól (1,24). Brutálisan magas számokat hoz, még egy lapáttal rá tudott pakolni az előző, paksi szezonjára, amihez természetesen arra is szüksége volt, hogy megkapja az NB I legjobb kiszolgáló személyzetét. De mégis kinek járna ez, ha nem neki? Sok van még hátra az idényből és Varga jelenleg sérült, ám jelenleg egyetlen olyan mutató sincs, amely ne azt jelezné előre, hogy ő lesz a gólkirály.