Cikkek

Meghalt Ferenczi Attila, a magyar futball Bartók Bélája

„Egészen bizonyos, hogy egy évezred múlva, tízezer év múlva egész munkásságomnak nyoma sem lesz, tán az egész magyar nép és magyar nyelv örökre a feledésbe süllyedt. Vagy ha még nem akkor, akkor hát később. S mindnyájunk munkájának ugyanez az osztályrésze. Nem volna valami kellemes munkánkat csupán ezzel a lesújtó tudattal végezni. Ehhez életkedv, azaz erős érdeklődés kell a létező mindenség iránt.” – Bartók Béla

Fontos tudatosítani a sikert – hét pontban a magyar válogatottról

Továbbjutott csoportjából a magyar labdarúgó-válogatott, miután megszerezte az oly fontos egy pontot Bulgáriában. A továbbjutást biztosító találkozón gyengébb napot fogott ki a magyar csapat, de teljesítette a legfontosabbat és a 2–2-es döntetlennel kijutott az Európa-bajnokságra. Ezt követően hátrányból fordítva nyert Montenegró ellen, hazai pályán, Szoboszlai Dominik klasszisának jelentős segítségével. Hosszú idő után újra, sokunk életében először jutott ki egyenes ágon egy nemzetközi tornára a magyar válogatott, ráadásul veretlenül zárta a csoportját. Hatalmas siker ez, nincs mese – a selejtezők utolsó két meccsén látottakból, illetve az Eb-re való kijutás tényét elemzem, értékelem és vonom le mindebből a tanulságokat.

Egy pontra vagyunk az Európa-bajnokságtól – hét pontban a magyar válogatottról

Két rendkívül fontos Európa-bajnoki selejtezővel folytatta 2023-as szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. Ellentétes módon alakuló találkozókon vannak túl Szoboszlai Dominikék, hiszen a Szerbia elleni óriási győzelem után egy kevésbé jól sikerült találkozón csupán döntetlenre végeztünk Litvánia otthonában (2–2). A négy megszerzett pontnak köszönhetően az elkövetkező két selejtezőn már csak egyetlen egy pontra van szüksége Marco Rossi csapatának az egyenes ági kijutáshoz.

Hatalmas lépés az Európa-bajnokság irányába – hét pontban a magyar válogatottról

Egy Európa-bajnoki selejtezővel és egy felkészülési mérkőzéssel folytatta idei szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. Mindkét találkozón magyar szempontból pozitív eredmény született, a játék nem volt kiemelkedő, de annál szervezettebb, így a szakma és a közvélemény döntő többsége is optimistán várja a magyar csapat soron következő találkozóit.

A rutin meg az évek – a Puskás Akadémia legyőzte a Fradit

Simának mondható győzelemmel folytatta immáron hárommeccses veretlenségi sorozatát a Puskás Akadémia FC. A másik oldalon a Ferencvárosi TC próbált győzelemmel bemutatkozni a magyar bajnokságban hazai közönsége előtt, sikertelenül. A 2–1-es idegenbeli felcsúti győzelem részleteit elemzem a továbbiakban.

Fehérvár FC–Ferencvárosi TC: magyar edzői siker – elemzés

Nyolcgólos mérkőzésen, 5–3-ra nyerte meg első bajnoki találkozóját a Ferencváros, annak a Máté Csabának a vezetésével, aki rövid idő alatt is tudott fejleszteni a Fradi játékán. Elemzésem Máté különleges státuszáról, a Ferencváros jelenlegi állapotáról, illetve a mérkőzéssel összefüggésben a Fehérvárnál továbbra is fennálló hibákról és a folytonos útkeresésről szól.

Cserekrízis Zalaegerszegen – vélemény

Már elég régóta követem a labdarúgás világát, honi és nemzetközi színtereken egyaránt, de olyat csak nagyon ritka esetben láttam, mint ami megtörtént a Zalaegerszegi TE–Kisvárda OTP Bank Liga-találkozón. Boér Gábor, a ZTE vezetőedzője ötöt cserélt félidőben.

Egyrészt untam, másrészt csodáltam Csercseszovot – búcsú a BL-től és tőle is

A Ferencváros korai búcsúját a Bajnokok Ligája selejtezőjétől több szemszögből is megvizsgálom: elsőként a Fradit körülvevő környezetet és az elmúlt félév baklövéseit veszem sorra, majd a távozó vezetőedzőtől, Sztanyiszlav Csercseszovtól is búcsúzom – korántsem könnyes szemmel. Véleménycikk.

Értekezés Lisztes Krisztiánról, avagy a fiatal játékos 8 pontja

Ifjabb Lisztes Krisztián egészen váratlanul durrantott nagyot a Ferencvárosban, és tette le a névjegyét a magyar bajnokság utolsó szakaszában. A MOL Fehérvár FC ellen szerzett két góljával megmentőként érkezett egy kedvtelenül futballozó Fradiba, amelyet aztán az elkövetkező mérkőzéseken többször is egymaga lendített át a holtponton. Édesapja a zöld-fehér klub egyik korábbi jelentős alakja, a 49-szeres válogatott, Németországban is nyomot hagyó légiós, Lisztes Krisztián, és a „kis Lisztes”, vagy ahogy én hívom, Lisztes Jr. esete példamutató a jelenlegi magyar futballviszonyok közepette. Ebben az írásomban nyolc pontba szedtem azt, hogy milyen alapelvek mentén érdemes a feltörekvő fiatal játékosok beilleszkedését kezelni a professzionális futball irányába.

Folytassa, Mester! – személyes gondolatok egy Szabó István-interjú margójára

Szabó István, a Kecskeméti TE sikeredzője egy meglehetősen hosszú, az átlag magyar edzőtől szokatlan mélységű, és egy eddig ismeretlen szakembertől meghökkentően figyelemfelkeltő és intellektuális interjút adott a 24.hu-nak. Ebben az interjúban több olyan megállapítása is volt a korábbi paksi és dabasi mesternek, amelyeket érdemes inspirációként használni egy személyes gondolatmenet érdekében.

Szoboszlai Dominik és a többiek – hét pontban a magyar válogatottról

Egy felkészülési mérkőzéssel és egy Európa-bajnoki selejtezővel kezdte meg idei szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. Mindkét találkozó magyar győzelemmel ért véget és a mutatott játékkal is elégedett lehetett a nagyközönség.

Bukayo Saka gólja az Everton ellen az előnyök rendszerében – Példamutató

A Példamutató ezen részében Bukayo Saka gólját vizsgáljuk, amely az Arsenal–Everton (4-0) mérkőzés első találata volt. Ezt az elemzést a futballban előforduló előnyök rendszerét értelmezve készítettem. Először bemutatom az előnyök típusait, majd a gólt megelőző pillanatokat kikockázva próbáltam a szerepüket, fontosságukat kiemelni.