Cikkek

Egyre testesebb a Vinotinto – a jó Copa-szereplés után vb-részvételben bíznak Venezuelában

A Copa América csoportkörének egyik kellemes meglepetése volt a venezuelai válogatott, amely fennállása során először végzett százszázalékos teljesítménnyel, és csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntő már nem sikerült a bordómezesek számára, a csapat játéka viszont mindenképp biztató a világbajnoki selejtező sorozatra nézve, ahol az ország történetében eddig példa nélküli bravúrra készül az együttes.

Costa Rica majdnem, Jamaica nagyon nem – a beugrók szereplése az idei Copán

A 2026-os világbajnokság leendő házigazdái mellett még három „vendég” szerepel az idei Copa Américán. Közülük Panama szenzációs teljesítménnyel továbbjutott a csoportjából (a gárda teljesítményét egy másik írásunkban bővebben is elemezzük majd), Costa Ricának kevés hiányzott a negyeddöntőhöz, a nagy nevekkel érkező Jamaica viszont pont nélkül zárta a tornát.

Az egykori lipcsei edzőtől az izlandi fogorvosig – bemutatjuk a Copa América nem argentin szövetségi kapitányait

Korábban már bemutattuk a Copa Américára készülő hét argentin szövetségi kapitányt, de a maradék kilenc résztvevő válogatottat irányító szakembereket is érdemes jobban megismerni. Akad közöttük olyan, akit nem kell bemutatni a magyar szurkolóknak, de vannak igencsak meglepő nevek is a kapitányok listáján.

Vb-házigazdák főpróbája a Copán – felemás előjelekkel

A magyar idő szerint péntek hajnalban kezdődő Copa Americán a 2026-os világbajnokság mindhárom házigazdája részt vesz. Mivel az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó triónak nem kell vb-selejtezőt játszania, tulajdonképpen ezek lesznek az említett gárdák utolsó jelentős tétmérkőzései a két év múlva sorra kerülő torna előtt. Ennek megfelelően komolyan is veszik az együttesek a Copát – ám az előjelek nem mindenütt kedvezőek.

Biztosan argentin fölényt hoz a Copa América – a kispadokon

Az Európa-bajnokságon résztvevő 24 válogatott közül öt is olasz szövetségi kapitánnyal utazott a tornára – ez az arány azonban még ebben az évben sem számít rekordnak az egy nemzetből kikerülő szakvezetők számát illetően, ugyanis a Copa Américán részt vevő 16 csapat majdnem felét argentin szakember irányítja: nem kevesebb, mint hét kapitány is a regnáló világbajnok országában született.

Sylvinho már albán állampolgárként utazott Németországba

A korábbi Arsenal-, Barcelona- és Manchester City-védő 2023 januárjában került a balkáni válogatott élére, amelyet kivezetett az Európa-bajnokságra. A helyiek annyira hálásak ezért a brazil trénernek, hogy Sylvinho a szakmai stáb tagjaival együtt nem sokkal az Eb előtt az albán állampolgárságot is megkapta.

Albánia meglepetést okozna az Európa-bajnokságon

A története második Európa-bajnokságára készülő albán válogatottal kapcsolatban a csoportbeosztás elkészítése előtt sokan gondolták, hogy akár az Eb egyik meglepetéscsapata is lehet – amióta azonban kiderült, hogy kikkel találkoznak Németországban, módosultak az elvárások a gárdával kapcsolatban. Továbbjutást már senki nem vár az albánoktól, de az nem lehetetlen, hogy megnehezítik az olasz–spanyol–horvát hármas dolgát.

Willy Sagnol, Grúzia hőse

A grúz válogatott története legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy kijutott a 2024-es Európa-bajnokságra – a játékosokon és a fanatikus szurkolókon kívül természetesen kulcsszerepe volt a bravúrban a szövetségi kapitánynak, Willy Sagnolnak is. A francia válogatott és a Bayern München korábbi klasszis jobbhátvédje a kispadon eddig nem alkotott maradandót, igaz, sok lehetőséget nem is kapott rá.

Kvaradona és a „magyarok” – minden pont ajándék Németországban a grúz válogatottnak

2012-ben Ukrajna, négy évvel később Albánia, Észak-Írország és Izland, 2021-ben Finnország, idén pedig Georgia (Grúzia) – immár zsinórban a negyedik olyan labdarúgó Európa-bajnokság következik, amelyen láthatunk egy abszolút újoncot. A grúzoknak nem lesz könnyű dolguk, ha nem akarnak lemaradni az előző három torna elsőbálozóitól, ugyanis, bár nem mindegyikük tudott továbbjutni a csoportkörből, valamennyi válogatott nyert mérkőzést az Eb-n.

Apja nyomában – újra egy Mihajlovics a Bologna kispadján

A 2022 decemberében elhunyt Szinisa Mihajlovics utoljára a Bolognánál edzősködött. A városban halála után sem feledkeztek meg róla, a következő szezonban pedig a klub utánpótlás-csapatainak találkozóira kilátogató szurkolóknak megadatik, hogy újra egy Mihajlovicsot lássanak a Bologna kispadján. Szinisa fia, Miroslav ugyanis ősztől az egyesületnél dolgozik majd.

Nem futball, calcio – Mártha Bence megírta A könyvet az olasz fociról

Négy év, 550 oldal, másfélmillió karakter – ezek az adatok is mutatják, milyen elképesztő mennyiségű munka vezetett el addig, hogy végre megjelenjen a blogger körökben, illetve az olasz fociért rajongók között csak Benito néven ismert szerző műve. Aki ismeri fent nevezett fiatalember munkásságát, pontosan tudja, mire számítson, amikor a kezébe veszi a vaskos kötetet: szórakoztató stílusban megírt, mégis rengeteg információt tartalmazó fejezetekre.

Igor Tudorral a kispadon térne magához a Lazio

Maurizio Sarri távozását követően több edzőt is szóba hoztak a római kékekkel, akik közül Claudio Lotito klubelnök a horvát Igor Tudor mellett tette le a voksát. A korábbi Juventus-védő éppen egykori csapata ellen vezetheti először új együttesét – majd, néhány nappal később másodszor is…