Cikkek

Mik voltak az Eb taktikai trendjei támadójátékban?

Egyértelművé vált az elmúlt évtizedben, hogy a labdarúgás klubszinten a válogatottfutball előtt jár. A legjobb edzőket az egyesületek foglalkoztatják, itt a legtöbb innováció, és hiába ugyanazok a játékosok jutnak el 80-90 százalékban a különböző versenysorozatok végső szakaszába a válogatott, valamint klubeseményeken is, mégis sokkal magasabb a színvonal például a Bajnokok Ligájában. Cikkünkben a mostani Európa-bajnokság támadásban mutatott taktikai trendjeit vizsgáljuk, továbbá kitérünk arra is, hogy a topkluboknál alkalmazott taktikai újdonságok mennyire jelentek meg az Eb-n.

Ki volt az Eb öt legjobb fiatal játékosa?

Az UEFA Lamine Yamalt választotta az Európa-bajnokság legjobb fiatal játékosának, aki minden idők legfiatalabb futballistájaként vett részt kontinenstornán és négy gólpasszal, valamint egy góllal járult hozzá a spanyolok Eb-győzelméhez. Rajta kívül is több 21 éven aluli játékos nyújtott kiemelkedő teljesítményt a németországi tornán.

Negatív várható gólkülönbséggel jutott Anglia a döntőbe, mégis lehet esélye a spanyolok ellen?

Vasárnap 21 órakor Spanyolország és Anglia vívja az Európa-bajnokság döntőjét. Amíg előbbi a lehető legnehezebb ágon, sok esetben rendkívül látványos támadójátékkal jutott el idáig, addig Gareth Southgate csapata a stabil védekezésre és passzív labdatartásra épülő játékkal döcögött el a fináléig a sokkal könnyebb ágon. Csupán ezek alapján mondhatnánk, hogy Luis de la Fuente csapata az esélyes, de az angolok játékosállománya semmivel sem gyengébb, sőt! Írásunkban taktikai szempontból világítjuk meg, hogy mire lehet számítani a két együttestől.

Anglia az első félidőben rászolgált a győzelemre, mégis csak a 91. percben harcolta ki

Anglia lesz Spanyolország ellenfele az Európa-bajnokság döntőjében. Gareth Southgate válogatottja az első félidőben futballozott jobban, mégis a második félidőben két cserejátékos révén döntötte el a mérkőzést. Annak ellenére, hogy Hollandia szerzett vezetést, Ronald Koeman meccsterve annyira nem működött az első játékrészben, hogy a megsérült Memphis Depay helyett a védekező középpályás Joey Veermant küldte pályára. Így azonban sikerült rendezni a sorokat, megmutatjuk, hogy pontosan milyen szerkezeti átalakítással.

Egy géniusz, egy későn érő harcos és egy még be nem váltott ígéret – a török futball jövőjét ők határozhatják meg

Remek eredményt ért az idei Európa-bajnokságon a török válogatott, hiszen bejutott a legjobb nyolc közé és a negyeddöntőben is sokáig vezetett Hollandia ellen. Ezúttal több esetben a szerencse is az ő pártjukat fogta, de az egyértelműen látszik, hogy ennek a csapatnak az útja felfelé vezethet még, hiszen tele van a keret olyan fiatal játékosokkal, akik pályafutásának a csúcsa ezután következik. E futballisták közül mutatunk be néhányat olyan szempontból is, hogy mennyire eltérő környezetből érkeznek.

A kiválóan védekező franciáknak 86 lövés sem volt elég egy akciógólhoz

120 percnyi játékidő és 35 kísérlet sem volt elegendő ahhoz, hogy az Európa-bajnoki mezőny legjobb képességekkel rendelkező támadósorai közül kettő, a francia és a portugál bevegye a másik kapuját. Didier Deschamps taktikailag szélesebb repertoárt mutatott be és jobban nyúlt bele a mérkőzésbe, mint Roberto Martínez, de így is csak a tizenegyesrúgások döntöttek a franciák javára.

Ellenféltől még nem kaptak gólt a spanyolok – mitől jó a védekezésük és milyen veszély leselkedik rájuk a németek ellen?

A spanyol válogatott nagyon könnyedén, mindegyik mérkőzését megnyerve jutott be a legjobb nyolc közé az Európa-bajnokságon. Természetesen a támadójátékuk az, ami igazán impozáns és szembetűnő, de nem szabad elfelejteni, hogy a védekezésük legalább annyira jól működik. 360 perc alatt egyik ellenfelük sem tudta bevenni a kapujukat, csupán Robin Le Normand szerzett egy öngólt Grúzia ellen. A következőkben megvizsgáljuk, mennyit javult a spanyolok védekezése az előző nagy tornához, a 2022-es világbajnoksághoz képest és mi az oka annak, hogy a várható kapott gólok számát tekintve is csak a franciák állnak jobban náluk.

Igazán nagy bajba akkor kerültek a románok, mikor támadni akartak Hollandia ellen

A csoportharmadikként továbbjutó hollandok 3–0-ra győzték le az E csoportban élen végzett románokat az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A románok számára érzékeny veszteségnek bizonyult balhátvédjük hiánya, amit Edward Iordanescu nem tudott sem szerkezetileg, sem személyileg megfelelően pótolni, ebből adódott a hollandok első félidei fölénye. A második játékrészben megpróbálta dominálni a meccset Románia, ami annyira nem sikerült, hogy a holland kontrákból folyamatosan ziccerek alakultak ki.

Tanár–diák focimeccs az Eb-nyolcaddöntőben

Nagyon egyoldalú mérkőzést hozott a Spanyolország–Georgia nyolcaddöntő az Európa-bajnokságon. A találkozó elején a semmiből szereztek vezetést Kvaracheliáék egy öngólnak köszönhetően, de azt követően is nyomasztó fölényben voltak a spanyolok, csak Mamardasvili bravúrjaival tudtak meccsben lenni egy ideig. A spanyol szélsők a védők segítségével akkor bontották meg az ellenfél védelmét, amikor csak akarták, a középpályás sor pedig ezúttal is óramű pontossággal működött Rodri irányításával.

A kapott gól tönkrevágta a dánok játékát, majd kiderült, hogy a B-tervük működésképtelen

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a németek legyőzték Dániát az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Dortmundban (2–0), ám az 55. percben kapott tizenegyesig nem volt benne a játék képében a hazai siker. Dánia a csoportkörben látott színtelen-szagtalan játékát maga mögött hagyva az Eb egyik favoritja ellen remekül futballozott. Aztán hátrányba kerülve magas védelmi vonalat alakítottak ki, és onnantól a robusztus hátvédjeik már esélytelenek voltak a gyors német támadósorral szemben, így a hajrára egyoldalúvá vált a mérkőzés.

A rendszerbe szervezett portugálok ellen esélytelenek voltak a bakiparádét bemutató törökök

Portugália könnyedén, 3–0-ra győzte le Törökországot az F csoport második játéknapján, ezzel eldőlt, hogy csoportelsőként jut a legjobb 16 közé. Roberto Martínez a Csehország elleni mérkőzésen több játékosát teljesen idegen pozícióban szerepeltette, szenvedtek is akkor a portugálok, a törökök ellen azonban helyükre kerültek az egyes elemek. A másik oldalon Vincenzo Montella a két tinisztárt a padra ültette, a rutinos védői pedig kapitális bakikkal ajándékozták meg Bernardo Silváékat.

Visszatartott hollandok, Mbappé nélküli franciák: gól nélküli döntetlen az Eb rangadóján

Nem esett gól a D-csoport rangadóján, a Hollandia–Franciaország találkozón. Didier Deschamps teljesen átalakította a csapata játékát a legjobb támadója, Kylian Mbappé hiányában. Ronald Koeman önszántából változtatott a középpályán, és bár a franciáknak volt több lehetőségük, nem játszottak teljesen alárendelt szerepet, ám sokkal több van ebben a csapatban, mint amit eddig láttunk.